studia podyplomowe ,,Wiedza o Unii Europejskiej" AGRO-UNIA - edycja 2023/2024
studia podyplomowe ,,Wiedza o Unii Europejskiej" AGRO-UNIA - edycja 2023/2024
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia skierowane są do absolwentów posiadających dyplom ukończenia studiów wyższych: studia I stopnia, studia II stopnia, studia magisterskie jednolite, licencjat. W myśl rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012r.
w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą ukończenie studiów daje możliwość uzyskania kwalifikacji do prowadzenia działalności rolniczej osobom, które mają wykształcenie wyższe inne niż rolnicze. - Minimalna liczba uczestników30
- Maksymalna liczba uczestników50
- Data zakończenia rekrutacji22-10-2023
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi208
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
kształcenie specjalistów w zakresie problemów środowiska wiejskiego, rolnictwa i gospodarki żywnościowej z uwzględnieniem wymagań prawnych UE, m.in. w zakresie zagadnień weterynaryjnych,fitosanitarnych,środowiskowych,systemów zarządzania jakością; przygotowanie kadr w sektorze rolniczym i w gospodarce żywnościowej do korzystania z funduszy UE i dopłat bezpośrednich; uzyskanie wiedzy z zakresu ekonomii rolnictwa,organizacji i technologii produkcji rolniczej, rachunkowości rolniczej i agrobiznesu
Efekty uczenia się
Absolwent studiów podyplomowych AGRO-UNIA jest przygotowany do podjęcia pracy w gospodarstwie rolnym. Posiada wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej, zasad i wymogów związanych z przetwarzaniem płodów rolnych,
w tym m.in. w zakresie zagadnień weterynaryjnych i fitosanitarnych, środowiskowych oraz systemów zarządzania jakością. Zna prawne i ekonomiczne aspekty produkcji rolnej w Polsce i krajach UE. Zna zasady korzystania z funduszy strukturalnych UE i dopłat bezpośrednich w aspekcie działań administracji samorządowej i rządowej w strukturach UE na rzecz rolnictwa.
Sposób weryfikacji efektów uczenia się
Zaliczenie odbywa się na podstawie pozytywnie zaliczonego testu, obecności na zajęciach oraz oddanych prac zaliczeniowych.
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Program
Program
- Technologia produkcji rolniczej (podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej).
- Działalność rolnicza i jej ekonomiczne i prawne uwarunkowania (polityka regionalna, aktualne możliwości wykorzystania środków finansowych UE na rzecz rolnictwa i gospodarki żywnościowej, rola i znaczenie doradztwa na rzecz wykorzystywania Funduszy Strukturalnych UE, systemy podatkowe i ubezpieczeniowe, podstawowe zasady organizacyjne, księgowe i rachunkowe).
- Przetwórstwo płodów rolnych (łańcuch produkcji żywności, systemy bezpieczeństwa żywnościowego GMP, GHP, HACCP).
Liczba godzin dydaktycznych: 208
Zajęcia realizowane są w soboty i niedziele, w godzinach ok. 8:00 - 15:00
Przed rozpoczęciem zajęć udostępniony zostanie słuchaczom harmonogram zjazdów.
Słuchacze otrzymują
- materiały dydaktyczne w postaci zwartej lub elektronicznej,
- po ukończeniu studiów – kwalifikację cząstkową na VI poziomie Polskiej Ramy Kwalifikacji, zgodnie z art. 160 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce,
- świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, wydane przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu na podstawie art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Podstawą uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest pozytywne zaliczenie egzaminu końcowego.
Program studiów będą realizowali wybitni specjaliści uczelni wyższych (rolniczych, ekonomicznych i uniwersytetów) oraz ARiMR, MRiRW, KOWR, a także administracji państwowej i samorządowej.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 23 Technologia i elementy przetwórstwa żywności. | Data realizacji zajęć 25-11-2023 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 07:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 23 Technologia produkcji rolniczej - zwierzęca. Ekonomika rolnictwa | Data realizacji zajęć 26-11-2023 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 23 Rachunkowość rolnicza. Technologia i elementy przetwórstwa żywności. | Data realizacji zajęć 16-12-2023 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 23 Działalność rolnicza. Ekonomika rolnictwa. | Data realizacji zajęć 17-12-2023 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 23 Wspólna polityka rolna. Technologia produkcji rolniczej - roślinna | Data realizacji zajęć 13-01-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 23 Technologia produkcji rolniczej - roślinna | Data realizacji zajęć 14-01-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 23 Technologia produkcji rolniczej - roślinna. Technologia produkcji rolniczej - zwierzęca. | Data realizacji zajęć 27-01-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 23 Działalność rolnicza. | Data realizacji zajęć 28-01-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 23 Organizacja produkcji rolniczej. Technologia produkcji rolniczej – roślinna | Data realizacji zajęć 10-02-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 23 Technologia produkcji rolniczej – roślinna | Data realizacji zajęć 11-02-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 23 Technologia produkcji rolniczej - zwierzęca | Data realizacji zajęć 24-02-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 23 Rachunkowość rolnicza | Data realizacji zajęć 25-02-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 23 Technologia produkcji rolniczej - zwierzęca | Data realizacji zajęć 02-03-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 23 Organizacja produkcji rolniczej | Data realizacji zajęć 03-03-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 23 Rachunkowość rolnicza. Organizacja produkcji rolniczej. | Data realizacji zajęć 16-03-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 23 Technologia produkcji rolniczej – roślinna | Data realizacji zajęć 17-03-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 23 Technologia produkcji rolniczej – zwierzęca | Data realizacji zajęć 13-04-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 09:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 23 Technologia produkcji rolniczej – roślinna | Data realizacji zajęć 14-04-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 23 Ekonomika rolnictwa. Technologia produkcji rolniczej - roślinna. | Data realizacji zajęć 11-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 23 Technologia produkcji rolniczej - roślinna | Data realizacji zajęć 12-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 23 technologia produkcji rolniczej - zwierzęcej. Egzamin. | Data realizacji zajęć 25-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 23 Organizacja produkcji rolniczej | Data realizacji zajęć 26-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 23 Zakończenie. Wręczenie świadectw | Data realizacji zajęć 22-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto21,63 PLN
- Koszt osobogodziny netto21,63 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło
Ponadto program studiów będą realizowali specjaliści z uczelni wyższych (rolniczych, ekonomicznych i uniwersytetów) oraz ARiMR, MRiRW, KOWR, a także administracji państwowej i samorządowej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
pliki dokumentów przygotowane w dowolnym formacie