Studia podyplomowe online "Dietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Studia podyplomowe online "Dietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia te adresowane są do osób zainteresowanych tematyką dietetyki; osób chcących poszerzyć wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia; pracowników służby zdrowia, edukatorów i promotorów zdrowia.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników100
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi304
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest oferowanie najwyższej jakości kształcenia z zakresu dietetyki; przygotowanie absolwentów do samodzielnej pracy na stanowisku dietetyka lub intendenta w placówkach żywienia zbiorowego; przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie:oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych, bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności.Efekty uczenia się
Po ukończeniu studiów podyplomowych słuchacz posiada wiedzę z zakresu Dietetyki:
- Definiuje anatomię, fizjologię człowieka i patofizjologię przewodu pokarmowego.
- Charakteryzuje chemię żywności i toksykologię z elementami biochemii i higieny żywności.
- Nabywa wiedzę z zakresu: Mikrobiologia ogólna i żywności. Podstawy parazytologii.
- Rozróżnia elementy dietetyki klinicznej. Żywienie kliniczne dzieci i dorosłych.
- Planuje zasady żywienia człowieka. Planowanie żywienia. Suplementacja w diecie.
- Charakteryzuje diety alternatywne i niekonwencjonalne.
- Analizuje i ocenia jakości żywności.
- Nabywa wiedzę z zakresu: towaroznawstwo, technologia żywności i potraw.
- Nabywa wiedzę z zakresu: ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe.
- Ocenia stan zdrowia i odżywienia. Profilaktyka i edukacja żywieniowa.
- Charakteryzuje dietetykę pediatryczną.
- Nabywa wiedzę z zakresu: żywienie w chorobach nowotworowych i metabolicznych – dietoterapia.
- Charakteryzuje immunologię. Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz w chorobach autoimmunologicznych.
- Charakteryzuje żywienie w sporcie.
- Charakteryzuje żywienie osób starszych.
- Definiuje zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym.
- Nabywa wiedzę z zakresu: ekologia żywności. Bezpieczeństwo żywności. Systemy zapewniania jakości w żywieniu zbiorowym.
- Charakteryzuje psychodietetykę i dietcoaching. Poradnictwo żywieniowe.
- Nabywa wiedzę z zakresu: Informatyka, programy dietetyczne oraz metody analizy statystycznej.
Sposób weryfikacji efektów uczenia się
- Teoretyczne testy cząstkowe
- Teoretyczny test generalny
- Pracy dyplomowa
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Dodatkowe pliki
Program
Program
Tematyka zajęć prowadzonych na studiach podyplomowych "Dietetyka":
- Anatomia, fizjologia człowieka i patofizjologia przewodu pokarmowego.
- Chemia żywności i toksykologia z elementami biochemii i higieny żywności.
- Mikrobiologia ogólna i żywności. Podstawy parazytologii.
- Elementy dietetyki klinicznej. Żywienie kliniczne dzieci i dorosłych.
- Zasady żywienia człowieka. Planowanie żywienia. Suplementacja w diecie.
- Diety alternatywne i niekonwencjonalne.
- Analiza i ocena jakości żywności.
- Towaroznawstwo, technologia żywności i potraw.
- Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe.
- Ocena stanu zdrowia i odżywienia. Profilaktyka i edukacja żywieniowa.
- Dietetyka pediatryczna.
- Żywienie w chorobach nowotworowych i metabolicznych – dietoterapia.
- Immunologia. Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz w chorobach autoimmunologicznych.
- Żywienie w sporcie.
- Żywienie osób starszych.
- Zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym.
- Ekologia żywności. Bezpieczeństwo żywności. Systemy zapewniania jakości w żywieniu zbiorowym.
- Psychodietetyka i dietcoaching. Poradnictwo żywieniowe.
- Informatyka, programy dietetyczne oraz metody analizy statystycznej.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego zastrzega sobie do prawo do dokonywania zmian w harmonogramie studiów podyplomowych.
Czas trwania dwusemestralnych studiów to 304 h.
Forma studiów podyplomowych: on line / z wykorzystaniem metod kształcenia on line
Wybrane studia podyplomowe umożliwiają uzyskanie co najmniej 30 punktów ECTS
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 499,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 499,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto11,51 PLN
- Koszt osobogodziny netto11,51 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne w formie elektronicznej na indywidualnym koncie w panelu słuchacza w tym:
- e-podręczniki
- materiały audio
- materiały wideo
Warunki uczestnictwa
- Kandydat musi mieć ukończone studia wyższe
- Utworzenie indywidualnego konta słuchacza na stronie WSKZ www.studia-online.pl
Informacje dodatkowe
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego to Uczelnia wyższa, która wprowadziła studia podyplomowe w postaci e-learningu (studia online). Ta innowacyjna forma studiów podyplomowych pozwala słuchaczom odbywać studia podyplomowe w wybranym i dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę odbywają się online.
Każdy z absolwentów Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych potwierdzającą nabyte umiejętności i będącą legalnym dokumentem wydawanym na podstawie tych samych przepisów prawnych, co w przypadku studiów stacjonarnych.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego posiada Certyfikat Jakości ISO9001:2015.
Jeżeli są Państwo zainteresowani studiami podyplomowymi z tej karty lub innym z dofinansowaniem z PARP prosimy o kontakt mailowy na adres: dotacje@studia-online.pl lub telefoniczny pod numerem: +48 22 602 01 10.
Dodatkowo zapraszamy do zapoznania się z ofertą na stronie: www.studia-online.pl
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Uczestnik realizuje studia podyplomowe na innowacyjnej platformie dydaktycznej https://studia-online.pl
- Słuchacz dostaje indywidualny dostęp do materiałów dydaktycznych poprzez zalogowanie się na indywidualnym koncie
- Słuchacz powinien posiadać komputer PC lub inne urządzenie, które odtwarza poprawnie dźwięk w formacie MP3 oraz posiada rozdzielczość ekranu w poziomie nie mniejszą niż 1100 pixeli.
- Do prawidłowej funkcjonalności platformy wymagana jest jedna z najnowszych wersji przeglądarek: Internet Explorer, Mozilla Firefox lub Google Chrome. Ponadto przeglądarka powinna obsługiwać JavaScript oraz akceptować dane zapisywane w plikach Cookie.
- Uczestnik powinien posiadać łącze sieciowe minimalnej o prędkości - 10 Mb/s.