Usługa - PODSTAWY CUKIERNICTWA CZĘŚĆ I - SZKOLENIE CUKIERNICZE

Logo AKADEMIA SWEET DECOR BARBARA PACH

4.8/5 z 685 ocen

Tytuł PODSTAWY CUKIERNICTWA CZĘŚĆ I - SZKOLENIE CUKIERNICZE

Numer usługi 2022/10/10/17498/1553107

Dostawca usług AKADEMIA SWEET DECOR BARBARA PACH

Miejsce usługi Radzionków

Dostępność Usługa otwarta

Forma świadczenia stacjonarna

Status usługi opublikowana

PLN

1 400,00 zł netto za osobę

1 400,00 zł brutto za osobę

77,78 zł netto za osobogodzinę

77,78 zł brutto za osobogodzinę

Zapisz się
Zapisany 1 uczestnik

Informacje o usłudze

Pokaż szczegóły
Sposób dofinansowania:

wsparcie dla osób indywidualnych

wsparcie dla przedsiębiorców i ich pracowników

Grupa docelowa usługi:

Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osoób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu cukiernictwa.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa.

Minimalna liczba uczestników: 6
Maksymalna liczba uczestników: 12
Data zakończenia rekrutacji: 22-06-2023
Liczba godzin usługi: 18
Podstawa uzyskania wpisu do świadczenia usługi: Certyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych

Ramowy program usługi

Pokaż program

Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu cukiernictwa.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa.

Przywitanie, poznanie uczestników oraz wypełnienie testu ante.

Część teoretyczna:

1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze 
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
3) Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego

Część praktyczna:

1) Przygotowanie: Ptyś karmelowy z kruszonką
2) Przygotowanie: Drożdżówka z kremem o smaku owoców leśnych i wanilii
3) Przygotowanie: Ciasto cytrynowe zapiekane z galaretką malinową z nutą tymianku
4) Przygotowanie: Tort o smaku palonej białej czekolady z galaretką o smaku mango i marakuji w polewie mirror glaze
5) Przygotowanie: Tarta cytrynowa z opalaną bezą włoską

6) Przygotowanie: Ciastko rumowo- orzechowe (cięte)

7) Przygotowanie: Szarlotka w kruchym cieście


Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, wypełnienie testu post, zakończenie szkolenia.

Szkolenie odbywa sie trybie godzin zegarowych.

Szkolenie ma na celu przygotowanie do samodzielnego tworzenia ciast bazowych i deserów na podstawie ciast bazowych.
Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać ciasta i tworzyć proste elementy dekoracji wg najnowszych trendów w cukiernictwie.

Harmonogram usługi

Sprawdź harmonogram
Przedmiot / temat zajęćData realizacji zajęćGodzina rozpoczęciaGodzina zakończeniaLiczba godzin
Przedmiot / temat zajęć
Przywitanie i poznanie uczestników oraz wypełnienie testu ante.
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
09:00
Godzina zakończenia
09:15
Liczba godzin
00:15
Przedmiot / temat zajęć
Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze.
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
09:15
Godzina zakończenia
10:15
Liczba godzin
01:00
Przedmiot / temat zajęć
przerwa kawowa
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
10:15
Godzina zakończenia
10:30
Liczba godzin
00:15
Przedmiot / temat zajęć
Przygotowanie baz do Ptyś karmelowy z kruszonką
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
10:30
Godzina zakończenia
11:30
Liczba godzin
01:00
Przedmiot / temat zajęć
Przygotowanie baz do Drożdżówka z kremem o smaku owoców leśnych i wanilii
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
11:30
Godzina zakończenia
12:30
Liczba godzin
01:00
Przedmiot / temat zajęć
Przerwa na obiad
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
12:30
Godzina zakończenia
13:00
Liczba godzin
00:30
Przedmiot / temat zajęć
Przygotowanie baz do wypieków Ciasto cytrynowe zapiekane z galaretką malinową z nutą tymianku
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
13:00
Godzina zakończenia
14:15
Liczba godzin
01:15
Przedmiot / temat zajęć
Przygotowanie baz do wypieków Tort o smaku palonej białej czekolady z galaretką o smaku mango i marakuji w polewie mirror glaze
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
14:15
Godzina zakończenia
15:30
Liczba godzin
01:15
Przedmiot / temat zajęć
Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Data realizacji zajęć
27-06-2023
Godzina rozpoczęcia
15:30
Godzina zakończenia
18:00
Liczba godzin
02:30
Przedmiot / temat zajęć
Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze.
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
09:00
Godzina zakończenia
10:00
Liczba godzin
01:00
Przedmiot / temat zajęć
Przygotowanie Tarta cytrynowa z opalaną bezą włoską
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
10:00
Godzina zakończenia
11:15
Liczba godzin
01:15
Przedmiot / temat zajęć
Przygotowanie Ciastko rumowo-orzechowe (cięte)
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
11:15
Godzina zakończenia
12:30
Liczba godzin
01:15
Przedmiot / temat zajęć
Przerwa na obiad
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
12:30
Godzina zakończenia
13:00
Liczba godzin
00:30
Przedmiot / temat zajęć
Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połaczenia smakowe
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
13:00
Godzina zakończenia
14:30
Liczba godzin
01:30
Przedmiot / temat zajęć
Wykonanie Szarlotki w kruchym cieście
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
14:30
Godzina zakończenia
16:00
Liczba godzin
01:30
Przedmiot / temat zajęć
Wykończenie, dekorowanie wypieków ( różne techniki) - teoretyczny blok
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
16:00
Godzina zakończenia
16:30
Liczba godzin
00:30
Przedmiot / temat zajęć
przerwa kawowa
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
16:30
Godzina zakończenia
16:45
Liczba godzin
00:15
Przedmiot / temat zajęć
Wykończenie wypieków (różne techniki) - praktyka
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
16:45
Godzina zakończenia
17:45
Liczba godzin
01:00
Przedmiot / temat zajęć
Podsumowanie szkolenia, wypełnienie testu post, wręczenie certyfikatów
Data realizacji zajęć
28-06-2023
Godzina rozpoczęcia
17:45
Godzina zakończenia
18:00
Liczba godzin
00:15

Główny cel usługi

Pokaż

Cel edukacyjny

Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia ciast bazowych i deserów na podstawie ciast bazowych.
Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać ciasta i tworzyć proste elementy dekoracji wg najnowszych trendów w cukiernictwie.

Efekty uczenia się

Uczestnik po szkoleniu:

1) Opisuje podstawowe zagadnienia cukiernicze,

2) Charakteryzuje metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz proste połączenia smakowe,

3) Rozróżnia podstawowe techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego,
4) Wykonuje: torty czekoladowo-owocowe, tarty, drożdżdowki z kremami, ptysie, ciasta kruche i półkruche,
5) Wykonuje bazowe kremy i galaretki oraz polewy w produkcji ciast,
6) Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej, przekazuje swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,
posiada kompetencje społeczne niezbędne do wykonywania pracy w zespole, odpowiednio reaguje w trudnych sytuacjach
w środowisku cukierniczym

Sposób weryfikacji osiągnięcia efektów uczenia się

Test wiedzy

ex-ante

ex-post

Każdy z testów ante i post posiada 6 pytań jednokrotnego wyboru dotyczących zagadnień programowych.
Każdy uczestnik ma 10 minut na wypełnienie testu ante przed rozpoczęciem szkolenia oraz 10 minut na wypełnienie testu
po zakończonym szkoleniu.
W trakcie szkolenia trener na bieżąco sprawdza umiejętności praktyczne uczestnika.

Czy usługa prowadzi do nabycia kompetencji? Tak
Brak wyników.
Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 400,00 zł
Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 400,00 zł
Koszt osobogodziny netto77,78 zł
Koszt osobogodziny brutto77,78 zł

Adres realizacji usługi

Pokaż adres

ul. ks. dr. Józefa Knosały 227, 41-922 Radzionków, woj. śląskie

AKADEMIA SWEET DECOR - CENTRUM SZKOLENIOWE

Udogodnienia w miejscu realizacji usługi

  • Klimatyzacja
  • Wi-fi

Zajęcia poprowadzą

Więcej informacji
Zdjęcie Maciej Rosiński

Maciej Rosiński

Słynie z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od
podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej
Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro.
Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w
Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są
kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres -
nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok
10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20
szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Wykształcenie - wyższe pedagogiczne

Kontakt

Pokaż
Zdjęcie Anna Wojanowska

Anna Wojanowska

email: anna@sweetdecor.pl

tel: (+48) 507 845 601

Informacje dodatkowe

Pokaż szczegóły

Informacje o materiałach dla uczestników usługi

Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.

Informacje dodatkowe

  • Przerwy (90 min godziny zegarowej - wchodzi w czas szkolenia) zostały ujęte w harmonogramie
  • Usługa jest prowadzona zgodnie z wymogami dla organizatorów spotkań biznesowych, szkoleń, konferencji i kongresów w trakcie epidemii SARS-CoV-2, w oparciu o wytyczne wydane przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym https://www.gov.pl/web/rozwójtechnologia/spotkania-biznesowe-konferencje-i-kongresy
  • Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
  • Szkolenie odbywa się w trybie godzin zegarowych
  • Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Kierunek Kariera Zawodowa
  • W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
    Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
    FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
    tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług

Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania

DSC00519.JPG
DSC00523.JPG
DSC00528.JPG
DSC00529.JPG
Ciasteczka>