Szkolenie - Prawdziwe smaki kuchni włoskiej
Szkolenie - Prawdziwe smaki kuchni włoskiej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Turystyka i hotelarstwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby z pasją kulinarnej podróży i kultury, pragnące poznać serce kuchni włoskiej. Od entuzjastów gotowania po podróżników smaków, wszyscy chcą zgłębić sekrety autentycznych włoskich dań, ucząc się technik kulinarnych i historii składników.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji02-06-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Poznanie uczestników z głębszym zrozumieniem i umiejętnościami w kuchni włoskiej poprzez naukę autentycznych technik gotowania, wybór składników oraz tworzenie tradycyjnych dań, rozbudzając pasję do kulinarnego dziedzictwa Włoch.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - nabycie wiedzy dotyczącej dań kuchni włoskiej, doboru składników i receptur do menu- zdobycie umiejętności wykonywania określonych dań kuchni włoskiej, ich obróbki, dekorowania i platingu - nabycie kompetencji w zakresie profesjonalnego serwisu potraw | Kryteria weryfikacji - analizuje i tworzy receptury i przepisy- dobiera asortyment i produkty do tworzenia nowych połączeń smakowych - tworzy dania z wykorzystanie odpowiednich narzędzi i technik obróbki - dekoruje potrawy i dokonuje platingu dań kuchni włoskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa adresowana jest do osób z pasją kulinarną do podróży i kultury, pragnących poznać serce kuchni włoskiej. Od entuzjastów gotowania po podróżników smaków.
W celu osiągnięcia zamierzonych celów uczestnik powinien aktywnie uczestniczyć przynajmniej w 80% zajęć.
Minimalna liczba uczestników, która powinna wziąć udział w usłudze to 5 osób.
Usługa jet realizowana w formie godzin zegarowych.
Minimalne wyposażenie sali szkoleniowej to : rzutnik, ekran, flipchart, roll-up, odpowiednia ilość stołów i krzeseł w
zależności od ilości uczestników. Każdy z uczestników powinien posiadać laptop/tablet lub inny odpowiedni sprzęt
elektroniczny umożliwiający wykonywanie poleceń trenera oraz dostęp do internetu. W zależności od potrzeb szkolenia
oraz ilości osób, trener będzie dzielił uczestników na grupy.
Minimalne wyposarzenia zaplecza gastronomicznego pozwalające przeprowadzić warsztaty kulinarne.
- Dobór produktów (pochodzenie, proces produkcyjny);
- Zasady doboru asortymentu w celu unikalnych połączeń smakowych;
- Receptury i przepisy;
- Klasyka czy nowoczesność? Jakie są alternatywy klasycznych dań według ich ewolucji;
- Proces przygotowania dań (obróbka wstępna);
- Proces tworzenia dań (obróbka termiczna i prawidłowe wykorzystanie urządzeń);
- Dobór porcelany;
- Plating, czyli artystyczna prezentacja potrawy na talerzu (teoria o właściwych technikach);
- Unikalna dekoracja potraw;
- Serwis potraw.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Dobór produktów (pochodzenie, proces produkcyjny) | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 03-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Zasady doboru asortymentu w celu unikalnych połączeń smakowych | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 03-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Receptury i przepisy | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 03-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Klasyka czy nowoczesność? Jakie są alternatywy klasycznych dań według ich ewolucji | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 03-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Proces przygotowania dań (obróbka wstępna) | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 03-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Proces tworzenia dań (obróbka termiczna i prawidłowe wykorzystanie urządzeń) | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 04-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Dobór porcelany | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 04-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Plating, czyli artystyczna prezentacja potrawy na talerzu (teoria o właściwych technikach) | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 04-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Unikalna dekoracja potraw | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 04-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Serwis potraw | Prowadzący Patryk Żołnowski | Data realizacji zajęć 04-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto3 075,00 PLN
- Koszt usługi netto2 500,00 PLN
- Koszt godziny brutto192,19 PLN
- Koszt godziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Patryk Żołnowski
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymają w formie elektronicznej lub/i papierowej materiały szkoleniowe (plik lub/i prezentacje) co umożliwi im utrwalenie wiedzy oraz certyfikat ukończenia szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Dysponowanie podstawowym doświadczeniem w gastronomi.
Walidacja spełnienia tego kryterium będzie polegać na wywiadzie/rozmowie z uczestniczką/kiem kursu sprawdzającej umiejętności odnośnie podstawowej w branży gastronomicznej.
Każdy uczestnik szkolenia powinien mieć możliwość korzystania z komputera z dostępem do Internetu.
Informacje dodatkowe
Jeśli szkolenie będzie dofinansowany w co najmniej w 70% ze środków publicznych, to usługa szkoleniowa będzie zwolniona z podatku VAT.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi