Zasady wdrażania systemu HACCP, GHP, GMP - szkolenie
Możliwość dofinansowania
Zasady wdrażania systemu HACCP, GHP, GMP - szkolenie
Numer usługi 2024/05/07/153767/2142518
3 515,00 PLN
brutto
3 515,00 PLNnetto
185,00 PLNbrutto/h
185,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy działający w branżach z zakresu żywności oraz jej produkcji, posiadający co najmniej 3-miesięczny staż pracy.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji16-06-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi19
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie "Zasady wdrażania systemu HACCP, GHP, GMP - szkolenie" przygotowuje uczestników do skutecznego wdrażania i zarządzania systemem HACCP oraz do świadczenia usług związanych z żywnością, poprzez zdobycie kompleksowej wiedzy na temat zasad, etapów i wymogów tego systemu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Zrozumienie powiązań między systemami GHP, GMP a systemem HACCP | Kryteria weryfikacji Uczestnik wyjaśnia konkretne powiązania między systemami GHP, GMP a systemem HACCP. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Świadomość pochodzenia oraz powodów wdrażania systemu HACCP | Kryteria weryfikacji Uczestnik przedstawia historię i motywy do wdrożenia systemu HACCP. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Znajomość terminologii związanej z systemem HACCP | Kryteria weryfikacji Uczestnik definiuje kluczowe terminy związane z systemem HACCP | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Zrozumienie regulacji UE dotyczących systemu HACCP | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia i omawia konkretne przepisy UE dotyczące systemu HACCP | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Znajomość podstawowych aktów prawnych regulujących GHP, GMP i HACCP w Polsce | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia i opisuje akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Umiejętność określenia i przeprowadzenia etapów realizacyjnych systemu HACCP | Kryteria weryfikacji Uczestnik opisuje i stosuje konkretne etapy realizacji systemu HACCP. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Zdolność do identyfikacji krytycznych punktów kontrolnych w ramach systemu HACCP | Kryteria weryfikacji Uczestnik identyfikuje kluczowe punkty kontrolne w kontekście systemu HACCP | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Zrozumienie nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności oraz systemu kontroli w Polsce | Kryteria weryfikacji Uczestnik omawia system nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w Polsce | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Znajomość podstawowych dokumentów HACCP | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia i omawia dokumenty związane z systemem HACCP. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Świadomość korzyści z wdrożenia systemu HACCP oraz możliwych trudności w procesie budowy i wdrażania | Kryteria weryfikacji Uczestnik przedstawia korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP oraz omawia najczęstsze trudności w jego budowie i wdrażaniu | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak. Zaświadczenia wydawane uczestnikom po odbytym szkoleniu zawierają opis efektów uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane kryteria weryfikacji.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak. Zaświadczeniu o ukończeniu szkolenia potwierdza, że zarówno proces szkolenia, jak i jego weryfikacja zostały przeprowadzone z uwzględnieniem środków zapewniających niezależność tych etapów.
Program
Program
- Prezentacja powiązań GHP, GMP i systemem HACCP
- Pochodzenie systemu HACCP i powody jego wdrażania
- Terminologia związana z systemem HACCP
- HACCP w ustawodawstwie UE (rozporządzenia)
- Podstawowe akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce (ustawy i rozporządzenia)
- Zasady i etapy realizacyjne systemu HACCP
- Identyfikacja krytycznych punktów kontrolnych dla systemu HACCP
- Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności; system kontroli w Polsce
- Podstawowe dokumenty HACCP
- Korzyści z wdrożenia systemu HACCP oraz najczęściej napotykane trudności w procesie budowy i wdrażania systemu
- Szkolenie ma charakter praktyczny i aktywizujący w celu wypracowania najkorzystniejszego podejścia oraz rozwiązań dla organizacji.
- W ramach realizacji zajęć zostaną wykorzystane takie metody dydaktyczne, jak: wykład i ćwiczenia praktyczne.
- Warunki niezbędne do spełnienia, aby realizacja usługi pozwoliła na osiągniecie głównego celu: Aby osiągnąć główny cel usługi uczestnicy muszą wziąć udział w szkoleniu (100% frekwencji), aktywnie uczestniczyć w szkoleniu.
- Usługa realizowane jest w godzinach zegarowych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut)
- Trener na bieżąco - w trakcie trwania usługi weryfikuje postępy i ocenia efekty uczenia. Po zakończonej usłudze zostaje przeprowadzona walidacja, oparta o założone kryteria weryfikacji efektów uczenia się, realizowana jest z zachowaniem rozdzielności funkcji.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 14
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Prezentacja powiązań GHP, GMP i systemem HACCP | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Przerwa | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Pochodzenie systemu HACCP i powody jego wdrażania | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Terminologia związana z systemem HACCP | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 HACCP w ustawodawstwie UE (rozporządzenia) | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Przerwa | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Podstawowe akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce (ustawy i rozporządzenia) | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Zasady i etapy realizacyjne systemu HACCP | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Przerwa | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Identyfikacja krytycznych punktów kontrolnych dla systemu HACCP | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności; system kontroli w Polsce | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Podstawowe dokumenty HACCP | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 20-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Przerwa | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 20-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Korzyści z wdrożenia systemu HACCP oraz najczęściej napotykane trudności w procesie budowy i wdrażania systemu | Prowadzący Grzegorz Banasiak | Data realizacji zajęć 20-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 515,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 515,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto185,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto185,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Grzegorz Banasiak
Audytor systemu HACCP oraz specjalista ds. zarządzania jakością w produkcji żywności, posiada bogate doświadczenie potwierdzone certyfikatami Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz SGGW w Warszawie.
W ostatnich latach przeprowadzał rzetelne szkolenia o podobnej tematyce w znanych firmach takich jak: SPOŁEM, ORLEN czy Lewiatan, co zostało potwierdzone referencjami.
Posiada co najmniej 120 godzinne doświadczenie w prowadzeniu szkoleń o podobnej tematyce dla osób dorosłych w ostatnich dwóch latach (24 miesiącach) wstecz od dnia rozpoczęcia szkolenia.
W ostatnich latach przeprowadzał rzetelne szkolenia o podobnej tematyce w znanych firmach takich jak: SPOŁEM, ORLEN czy Lewiatan, co zostało potwierdzone referencjami.
Posiada co najmniej 120 godzinne doświadczenie w prowadzeniu szkoleń o podobnej tematyce dla osób dorosłych w ostatnich dwóch latach (24 miesiącach) wstecz od dnia rozpoczęcia szkolenia.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują skrypty w formie elektronicznej zawierające materiały merytoryczne.
Adres
Adres
ul. Stefana Żeromskiego 14
12-100 Szczytno
woj. warmińsko-mazurskie
Szkolenie odbędzie się w restauracji "Jadłodajnia na rynku".
Kontakt
Kontakt
Kamil Kamola
E-mail
bur@k2c.com.pl
Telefon
(+48) 533 552 510