Kurs "Prowadzenie lokalu małej gastronomii, catering i organizacja przyjęć okolicznośiowych"
Możliwość dofinansowania
Centrum Edukacji i Kultury "Zenit" Ryszard Girczyc
Brak ocen dla tego dostawcy
Kurs "Prowadzenie lokalu małej gastronomii, catering i organizacja przyjęć okolicznośiowych"
Numer usługi 2024/04/26/50774/2136668
4 200,00 PLN
brutto
4 200,00 PLNnetto
105,00 PLNbrutto/h
105,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
przedsiębiorcy i ich pracownicy z województwa kujawsko-pomorskiego, w tym osoby pracujące lub planujące podjęcie pracy w gastronomii
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
usługa szkoleniowa pn.: "Prowadzenie lokalu małej gastronomii, catering i organizacja przyjęć okolicznośiowych" przygotuje do prowadzenia usług gastronomicznych, w tym cateringowych i organizacji przyjęć okoliczniościowychEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu prowadzenia usług gastronomicznych | Kryteria weryfikacji -omawia podstawowe koncepcje związane z prowadzeniem działalności gastronomicznej-rozróżnia rodzaje lokali gastronomicznych, ich specyfikę i wyposażenie -opisuje proces zakładania firmy gastronomicznej -przedstawia zasady przygotowania biznesplanu -charakteryzuje techniki sprzedaży i promocji usług gastronomicznych -omawia normy sanitarne i higieniczne w lokalu gastronomicznym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje czynności z zakresu prowadzenia usług gastronomicznych | Kryteria weryfikacji -przygotowuje biznesplan lokalu gastronomicznego (analizuje rynek, konkurencję, określa grupę docelową itp.)-organizuje pracę w lokalu gastronomicznym -zarządza personelem w lokalu gastronomicznym -obsługuje klienta w lokalu gastronomicznym -zarządza finansami w lokalu gastronomicznym (kontroluje koszty, zarządza zapasami, rozlicza podatki itp.) -przygotowuje menu i ofertę gastronomiczną -zarządza zaopatrzeniem w lokalu gastronomicznym (planuje zamówienia, współpracuje z dostawcami, kontroluje jakość surowców itp.) -wykorzystuje narzędzia marketingowe do kreowania wizerunku firmy gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu organizacji przyjęć okolicznościowych | Kryteria weryfikacji -omawia różne koncepcje organizacji przyjęć okolicznościowych-rozróżnia rodzaje wydarzeń okolicznościowych -przedstawia zasady obsługi klienta -charakteryzuje logistykę organizacji przyjęć okolicznościowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Organizuje przyjęcia okolicznościowe | Kryteria weryfikacji -buduje koncepcję przyjęcia okolicznościowego-planuje budżet i harmonogram przyjęcia okolicznościowego -negocjuje z klientem warunki organizacji przyjęcia okolicznościowego -zarządza gośćmi wydarzenia -dekoruje i aranżuje przestrzeń eventową -organizuje rozrywkę i animacje podczas przyjęcia okolicznościowego -ustala ofertę kulinarną przyjęcia okolicznościowego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu świadczenia usług cateringowych | Kryteria weryfikacji -definiuje rolę cateringu w branży gastronomicznej-omawia różne rodzaje wydarzeń, na których stosuje się usługi cateringowe -przedstawia zasady planowania menu cateringowego -omawia zasady organizacji transportu i logistykę dostaw -charakteryzuje zasady ustalania cen usług cateringowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Świadczy usługi cateringowe | Kryteria weryfikacji -tworzy zróżnicowane i atrakcyjne menu dla różnych typów wydarzeń-planuje zakupy i zaopatrzenie -obsługuje klientów -organizuje transport i logistykę dostaw -zarządza personelem podczas wydarzenia -dekoruje stoły i prezentuje potrawy -wycenia usługi cateringowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Doskonali swoje umiejętności związane z prowadzeniem gastronomii, śledzi nowe trendy i technologię oraz dostosowuje się do zmian na rynku i w branży | Kryteria weryfikacji -skutecznie komunikuje się z ludźmi i współpracuje z zespołem-zachowuje spokój i skupienie w sytuacjach wysokiego tempa pracy, dużego obciążenia zamówieniami itp. -wykazuje się empatią i zrozumieniem potrzeb klientów oraz gotowością do dostosowania się do ich potrzeb czy nietypowych zamówień -dba o higienę, przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa żywnościowego w celu zapewnienia bezpieczeństwa klientów oraz unikania ewentualnych zagrożeń zdrowotnych - zachowuje spokój i profesjonalizm nawet w sytuacjach dużej liczby zamówień czy niezadowolenia klientów - efektywnie zarządza czasem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
tak, dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
tak, dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
tak, dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji
Program
Program
- Podstawy przedsiębiorczości gastronomicznej - zakładanie i prowadzenie lokalu gastronomicznego
- Podstawowe koncepcje związane z prowadzeniem działalności gastronomicznej
- Rodzaje lokali gastronomicznych, ich specyfika i wyposażenie
- Proces zakładania firmy gastronomicznej: rejestracja, wymagane dokumenty, formalności prawne
- Planowanie biznesplanu: analiza rynku, konkurencji, określenie grupy docelowej itp.
- Organizacja pracy i zarządzanie personelem
- Obsługa klienta
- Zarzadzanie finansami
- Higiena i bezpieczeństwo żywności
- Menu i oferta gastronomiczna
- Zarządzanie zaopatrzeniem
- Marketing i promocja
- Organizacja przyjęć okolicznościowych
- Rodzaje przyjęć okolicznościowych
- Koncepcja i planowanie wydarzenia
- Definiowanie celów i oczekiwań klienta
- Planowanie budżetu i harmonogramu
- Logistyka i infrastruktura
- Zarządzanie gośćmi
- Dekoracje i aranżacje
- Kulinaria
- Rozrywka i animacje
- Usługi cateringowe
- Definicja cateringu i jego rola w branży gastronomicznej
- Omówienie różnych rodzajów wydarzeń, na których stosuje się usługi cateringowe
- Koncepcja i planowanie menu
- Zakupy i zaopatrzenie
- Logistyka i dostawa
- Obsługa na miejscu
- Dekoracje stołów i prezentacja potraw
- Zarządzanie ryzykiem i finansami
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto4 200,00 PLN
- Koszt usługi netto4 200,00 PLN
- Koszt godziny brutto105,00 PLN
- Koszt godziny netto105,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 0
Brak wyników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały piśmiennicze (teczka, zeszyt, długopis) oraz kopie materiałów omawianych na kursie / skrypt, pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie
Adres
Adres
ul. Młynarska 1a/3
87-800 Włocławek
woj. kujawsko-pomorskie
Szkolenie realizowane będzie we Włocławku na osiedlu Śródmieście przy ul. Młynarskiej 1a/3 (centrum miasta, w pobliżu przystanki autobusowe). Obiekt składa się z 3 kondygnacji, w całości dostosowany jest do potrzeb osób z niepełnosprawnościami (m.in.: podjazdy, winda, toalety, system informacyjno-udźwiękawiający STEP HEAR dla osób niewidomych i słabowidzących). Na posesji znajduje się nieodpłatny / zamykany parking dla klientów. W skład bazy dydaktyczno – lokalowej wchodzą sale szkoleniowo – doradcze z wyposażeniem (komputery / laptopy, rzutniki multimedialne, tablice sucho-ścieralne / flip-chart / interaktywne), aula konferencyjna, recepcja, szatnia i foyer z wygodnymi kanapami, serwisem kawowym, gdzie uczestnicy szkoleń mogą odpocząć podczas przerw. W całym obiekcie jest bezprzewodowy Internet.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami
Kontakt
Kontakt
Katarzyna Etynkowska
E-mail
cezenit@op.pl
Telefon
(+48) 544 262 666