Akademia Kulinarna - gotowanie w nowoczesnej gastronomii - szkolenie
Akademia Kulinarna - gotowanie w nowoczesnej gastronomii - szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową szkolenia są osoby pracujące w branży kulinarnej odpowiedzialne za pracę na kuchni - przygotowywanie i serwowanie dań. Wymagany minimalny staż pracy wynoszący 3 miesiące na stanowiskach gastronomicznych.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników9
- Data zakończenia rekrutacji29-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi15
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie "Akademia Kulinarna - gotowanie w nowoczesnej gastronomii." przygotowuje uczestników szkolenia do profesjonalnej organizacji pracy na kuchni, dekorowania dań, tworzenia nowych dań, udoskonalania dań serwowanych w restauracji.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizuje pracę na kuchni | Kryteria weryfikacji Stosuje zasady organizacji pracy na kuchni | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Uskutecznia techniki gotowania w zależności od użytego produktu | Kryteria weryfikacji Potrafi dopasować technikę gotowania do używanego produktu | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Oblicza food cost | Kryteria weryfikacji Na podstawie obliczeń związanych z ceną towarów użytych do produkcji dania ustala koszt danej pozycji w menu. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Udoskonala dania serwowane w restauracji | Kryteria weryfikacji Potrafi w spójny sposób udoskonalić istniejące już w karcie dania | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Tworzy nowe dania do kart menu | Kryteria weryfikacji Wykazuje inicjatywę dotyczącą tworzenia nowych dań i innych pozycji w karcie menu | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Dekoruje talerze | Kryteria weryfikacji Dekoruje dania w estetyczny wizualnie sposób. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Przygotowuje receptury gwarantujące powtarzalność smaku i porcji serwowanych dań | Kryteria weryfikacji Potrafi przygotowywać powtarzalne w smaku dania. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Moduł 1: Organizacja pracy na kuchni.
Moduł 2; Przedstawienie najnowszych trendów kulinarnych.
Moduł 3.: Techniki gotowania w zależności od użytego produktu.
Moduł 4: Tworzenie receptur dań.
Moduł 5: Food cost:
- obliczanie food costu
- pokazanie najczęstszych błędów występujących na kuchni, któe powodują wysoki food cost.
Moduł 6: Udoskonalenie dań serwowanych w restauracji.
Moduł 7: Metody dekorowania talerza.
Moduł 8: Przygotowanie receptur gwarantujących powtarzalność smaku i porcji dań serwowanych w restauracji.
Moduł 9: Tworzenie nowych dań do kart menu: przystawki zimne i ciepłe, dania główne, desery.
Moduł 10: Wytworzenie kart technicznych konkretnych dań serwowanych w restauracji.
-
Szkolenie ma charakter praktyczny i aktywizujący w celu wypracowania najkorzystniejszego podejścia oraz rozwiązań dla organizacji.
-
Grupą docelową szkolenia są osoby pracujące w branży kulinarnej odpowiedzialne za pracę na kuchni - przygotowywanie i serwowanie dań. Wymagany minimalny staż pracy wynoszący 3 miesiące na stanowiskach gastronomicznych.
-
Warunki niezbędne do spełnienia, aby realizacja usługi pozwoliła na osiągniecie głównego celu: Aby osiągnąć główny cel usługi uczestnicy muszą wziąć udział w szkoleniu (100 % obecności)
-
Usługa realizowane jest w godzinach dydaktycznych (1 godzina dydatktyczna = 60 minut)
-
W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia.
- Trener na bieżąco - w trakcie trwania usługi weryfikuje postępy i ocenia efekty uczenia. Po zakończonej usłudze zostaje przeprowadzona walidacja, oparta o założone kryteria weryfikacji efektów uczenia się, realizowana jest z zachowaniem rozdzielności funkcji.
- Przerwy wliczone są w czas trwania szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Moduł 1: Organizacja pracy na kuchni | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Moduł 2: Przedstawienie najnowszych trendów kulinarnych | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Moduł 3: Techniki gotowania w zależności od użytego produktu | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Przerwa | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Moduł 4: Tworzenie receptur dań | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Moduł 5: Food cost | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 30-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Moduł 6: Udoskonalenie dań serwowanych w restauracji | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 01-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Moduł 7: Metody dekorowania talerza | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 01-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Moduł 8: Przygotowanie receptur gwarantujących powtarzalność smaku i porcji dań serwowanych w restauracji | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 01-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Przerwa | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 01-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Moduł 9: Tworzenie nowych dań do kart menu: przystawki zimne i ciepłe, dania główne, desery | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 01-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Moduł 10: Wytworzenie kart technicznych konkretnych dań serwowanych w restauracji. | Prowadzący Tomasz Łagowski | Data realizacji zajęć 01-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 820,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 820,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto188,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto188,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Tomasz Łagowski
Finalista wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą, takich jak Bocuse d’or Poland 2015, reprezentant Polski w Paryżu na finale „Chef’s en or”. Zwycięzca „Chef’s Fight”, „Mistrzostw Polski w produkcie regionalnym” czy „Chef’s en or Poland”. W 2015 roku został nominowany w plebiscycie „Kucharz odkrycie roku 2015” organizowanym przez magazyn Kuchnia oraz Gault&Millau.
Zdobył tytułu „Kucharz Odkrycie Roku 2018″ wg przewodnika Poland 100 Best Restaurants.
Jego publikacje na temat rynku gastronomicznego nt. wiodących trendów gastronomicznych można przeczytać w czasopismach takich jak „Magazyn Szef Kuchni”, „Food Service”, „Łowiec Polski”.
Od kilku lat pojawia się jako gość w programach telewizyjnych takich jak: „Pytanie na śniadanie”, „ Projekt Lady”, „ Najgorszy Kucharz”.
Posiada także co najmniej 250 godzinne doświadczenie w prowadzeniu szkoleń o podobnej tematyce dla osób dorosłych w ostatnich pięciu latach (60 miesiącach) wstecz od dnia rozpoczęcia szkolenia.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Grupą docelową szkolenia są osoby pracujące w branży kulinarnej odpowiedzialne za pracę na kuchni - przygotowywanie i serwowanie dań.
Wymagany minimalny staż pracy wynoszący 3 miesiące na stanowiskach gastronomicznych.
Koszt szkolenia nie zawiera kosztów dojazdu, zakwaterowania oraz wyżywienia, a także kosztów środków trwałych.
Informacje dodatkowe
Usługa zwolniona z VAT na podstawie §3 ust.1 pkt 14 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz.U. z 2015 r., poz.736).