Trener żywienia - podstawy żywienia, dietetyka kliniczna oraz podstawy aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia
Trener żywienia - podstawy żywienia, dietetyka kliniczna oraz podstawy aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Zdrowie publiczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby interesujące się dietetyką i zagadnieniami fizjologi człowieka, anatomą i żywieniem, posiadające więdzę z zakresu żywienia i fizjologii człowieka. Kurs przeznaczony dla przyszłych trenerów personalnych, dietetków, wszystkich którzy chcą zdobyć podstawową wiedzę niezbędną do prowadzenia konsultacji indywidualnych oraz grupowaych w zakresie dietetyki i żywienia
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji29-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi19
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Absolwent stosuje najważniejsze zasady racjonalnego żywienia wraz zuwzględnieniem aktywności fizycznej oraz zasad zdrowego stylu życia. Ponadto planuje postępowanie dietetyczne u pacjentów z najczęściej występującymi zaburzeniami i schorzeniami. Rozumie personalizację żywienia, treningu oraz suplementacji wraz z uwzględnieniem często występujących zaburzeń. Zdobyta wiedza pozwoli na wprowadzenie nowej usługi.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu żywienia i dietetyki | Kryteria weryfikacji Omawia rolę racjonalnego żywienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Definiuje takie pojęcia jak BMI, BMR, indeks i ładunek glikemiczny, indeks insulinowy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Wymienia i opisuje rolę aminokwasów, witamin i minerałów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje poszczególne systemy żywieniowe | Kryteria weryfikacji Dostosowuje rodzaj zmiany żywienia do klienta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wymienia kontrowersyjne produkty i składniki | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Porusza się w obszarze schorzeń związanych z odżywianiem i wpływem odżywiania na organizm | Kryteria weryfikacji Definiuje insulinooporność, cukrzycę, schorzenia tarczycy, zespół policystycznych jajników, | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Ocenia prawidłowości w programach żywieniowych i dietetycznych | Kryteria weryfikacji Dostosowuje składniki pokarmowe w sposób zindywidualizowany | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Opisuje rolę układu odpornościowego | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Wymienia zaburzenia układu pokarmowego i omawia przyczyny ich powstawania | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosuje ruch jako formę dbania o zdrowie | Kryteria weryfikacji Wymienia zasady WHO odnośnie potrzeby ruchu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wymienia formy aktywności ruchowej i treningów indywidualnych i grupowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Definiuje wpływ akrywności ruchowej na działanie organizmu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Rola racjonalnego żywienia
2. Makroelementy
3. Mikroelementy
4. Witaminy i minerały
5. Rola aminokwasów
6. Jak uwzględnić straty w produktach?
7. Kalorie
8. Omówienie najpopularniejszych zagadnień takich jak: indeks glikemiczny, ładunek
glikemiczny, indeks insulinowy, BMI, BMR.
9. Nawadnianie organizmu
10. Wszystko o kawie i o jej wpływie na zdrowie.
11.Sen
12. Liczba posiłków w ciągu dnia dla poszczególnych osób oraz odpowiednie przerwy między nimi.
13. Gęstość energetyczna produktów.
14. Charakterystyka poszczególnych systemów żywieniowych oraz popularnych diet
15. Kontrowersyjne produkty
16. Czy możemy uratować naszą planetę znacząco ograniczając spożycie mięsa?
17. Smażenie
18. Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie, wygląd oraz samopoczucie.
19. Czym różni się wysiłek w strefie przemian beztlenowych od wysiłku w strefie przemian tlenowych?
20. Omówienie poszczególnych form aktywności fizycznej. Trening siłowy, crossfit, kalistenika, biegi
długodystansowe, sprinty oraz interwały, rower, nordic walking, zumba / fitness.
21. Jak długo powinien trwać trening i od czego jest to uzależnione? Ile powinniśmy wykonywać jednostek
treningowych w skali tygodnia?
22. Wpływ pory dnia na trening. Omówienie biorytmu.
23. Biochemia wysiłku
24. Ocena budowy sylwetki. Proporcje jako punkt wyjściowy. Czy somatotypy w ogóle istnieją?
25. Monitorowanie postępów: waga, centymetr, lustro, ubrania, fałdomierz, ocena składu ciała.
26. Insulinooporność
27. Cukrzyca
28. Schorzenia tarczycy
29. Zespół policystycznych jajników (PCOS) – przyczyny oraz skutki.
30. Zaburzenia hormonalne u mężczyzn.
31. Trądzik oraz zmiany skórne – przyczyna powstawania.
32. Rola układu odpornościowego oraz mechanizm działania.
33. Zaburzenia układu pokarmowego wraz z omówieniem przyczyn oraz postępowania żywieniowego,
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 23 Rola racjonalnego żywienia, Makroelementy i Mikroelementy, Witaminy i minerały | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 23 Rola aminokwasów, Jak uwzględnić straty w produktach? Kalorie | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 23 Omówienie najpopularniejszych zagadnień takich jak: indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy, BMI, BMR. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 23 Przerwa | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 23 Nawadnianie organizmu, Wszystko o kawie i o jej wpływie na zdrowie. Sen. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 23 Liczba posiłków w ciągu dnia dla poszczególnych osób oraz odpowiednie przerwy między nimi. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 23 Gęstość energetyczna produktów. Charakterystyka poszczególnych systemów żywieniowych oraz popularnych diet | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 23 Przerwa | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 23 Kontrowersyjne produkty. Czy możemy uratować naszą planetę znacząco ograniczając spożycie mięsa? Smażenie. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 23 Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie, wygląd oraz samopoczucie. Czym różni się wysiłek w strefie przemian beztlenowych od wysiłku w strefie przemian tlenowych? | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 23 Omówienie poszczególnych form aktywności fizycznej. Trening siłowy, crossfit, kalistenika, biegi długodystansowe, sprinty oraz interwały, rower, nordic walking, zumba / fitness. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 23 Jak długo powinien trwać trening i od czego jest to uzależnione? Ile powinniśmy wykonywać jednostek treningowych w skali tygodnia? | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 23 Wpływ pory dnia na trening. Omówienie biorytmu. Biochemia wysiłku | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 23 Ocena budowy sylwetki. Proporcje jako punkt wyjściowy. Czy somatotypy w ogóle istnieją? | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 23 Przerwa | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 23 Monitorowanie postępów: waga, centymetr, lustro, ubrania, fałdomierz, ocena składu ciała. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 23 Insulinooporność, Cukrzyca, Schorzenia tarczycy | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 23 Zespół policystycznych jajników (PCOS) – przyczyny oraz skutki. Zaburzenia hormonalne u mężczyzn. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 23 Przerwa | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 23 Zaburzenia hormonalne u mężczyzn. Trądzik oraz zmiany skórne – przyczyna powstawania. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 23 Rola układu odpornościowego oraz mechanizm działania. | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 23 Zaburzenia układu pokarmowego wraz z omówieniem przyczyn oraz postępowania żywieniowego, | Prowadzący Katarzyna Potykanowicz | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 23 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 700,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 700,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto142,11 PLN
- Koszt osobogodziny netto142,11 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Katarzyna Potykanowicz
Kursy, konferencje, certyfikaty:
11.2021 r. . Dietetyka Sportowa – Centrum Kształcenia Kadr Sportowych
07.2021 r. Jak dobrze inwestować kalorie część I i II”
05.2021 r. V Konferencja Gastroenterologiczna " Studenci studentom- medycyna dla każdego "
Systemy odżywiania
Zaawansowane systemy odchudzania
Dietoterapia: Insulinoodporność
Nietolerancja histaminy (NH) - powszechny ale wciąż niedoceniany problem. Wsparcie dietetyczne i suplementacja pacjenta z NH
Zespół jelita nadwrażliwego u pacjentów z nieaktywną chorobą zapalną jelit
MIKROBIOTA - KLUCZ DO REGULACJI MASY CIAŁA?
Konferencja Psychodietetyka - fakty i mity
Hipoglikemia reaktywna - Postępowanie dietetyczne
Endometrioza - Dieta diagnostyka i suplementacja
Prowadzi prywatną praktykę.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
notatniki, materiały szkoleniowe
Informacje dodatkowe
Zajęcia prowadzone w formie wykładów, zajęć teoretyczno - praktycznych, zajęć praktycznych i hospitacji zajęć.
Notatniki, napoje.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- winda