Przygotowanie Potraw Grill i Barbecue
Przygotowanie Potraw Grill i Barbecue
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią:
- absolwenci szkóło profilu gastronomicznym, hotelarskim, turystycznym,
- osoby posiadające kompetencje w zakresie przygotowania potraw grill i barbecue, ale nieposiadające potwierdzonej kwalifikacji,
- pracownicy kuchni, pomoce kuchenne, kucharze, szefowie zmianowi, szefowie kuchni,- inne grupy, które mogą być zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji. - Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji01-12-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Osoba posiadająca kwalifikację ,,Przygotowanie potraw grill i barbecue'' jest gotowa do samodzielnego przygotowania potraw z grilla i barbecue oraz organizacji miejsca pracy. Dobiera i przygotowuje surowce zgodnie z zamówieniem. Dobiera składniki i przyprawy do potraw oraz dodatki. Obsługuje piec w którym przygotowuje mięso, drób, dania rybne oraz wegetariańskie. Współpracuje z managerem, w właścicielem oraz szefem kuchni.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizowanie stanowiska pracy | Kryteria weryfikacji Ocenia i magazynuje surowce do produkcji potraw z grilla i barbecue.a)charakteryzuje surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stosowane w przygotowaniu potraw z grilla i barbecue b)wymienia alergeny występujące w wykorzystywanych surowcach stosuje ocenę organoleptyczną surowców c)organizuje rozmieszczanie surowców i półproduktów oraz omawia warunki ich magazynowania d)określa wartość odżywczą surowców, półproduktów i potraw z grilla i barbecue 2. Przygotowuje stanowisko pracy. a)stosuje zasady BHP, przeciwpożarowe i ochrony środowiska na stanowisku pracy b)przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania dań c)dobiera sprzęt i narzędzia potrzebne do grillowania i barbecue d)utrzymuje porządek i dba o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkłada przyrządy kuchenne i urządzenia na właściwe miejsca) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Kryteria weryfikacji 1. Sporządza i wydaje potrawy z grilla i barbecuea)stosuje receptury b)dobiera surowce i dodatki do dań z grilla i barbecue c)określa rodzaje i technikę wykonania potraw z grilla i barbecue d)wykonuje obróbkę wstępną różnych grup surowców stosowanych przy produkcji potraw z grilla i barbecue e)przygotowuje półprodukty do grillowania grilluje różne grupy surowców f) sporządza dania z grilla zgodnie z zamówieniem gościa, np. bezglutenowe, wegańskie g)porcjuje i wydaje gotową potrawę 1. Obsługuje sprzęt stosowany w produkcji potraw z grilla i barbecue. a)przygotowuje grilla do użytku b) omawia specyfikę pracy przy różnych rodzajach grilla, stosując nazewnictwo branżowe c)przestrzega zasad obsługi grilla | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Doskonalenie umiejętności zawodowych | Kryteria weryfikacji Omawia wizerunek kucharza grill i barbecue.a)charakteryzuje zadania, za które odpowiada kucharz grill i barbecue b)przedstawia podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej 2. Dba o własny rozwój zawodowy. a)podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowego b)wymienia techniki radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie potraw grill i barbecue
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Organizowanie stanowiska pracy
1) Ocena i magazywanie surowców do produkcji potraw z grilla i barbecue
a) charakterystyka surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stosowanych w przygotowaniu potraw z grilla i barbecue
b) alergeny występujące w wykorzystywanych surowcach
c) ocena organoleptyczna surowców
d) organizacja rozmieszczania surowców i półproduktów oraz omawianie warunków ich magazynowania
e) wartość odżywcza surowców, półproduktów i potraw z grilla i barbecue
2) Przygotowywanie stanowiska pracy
a) zasady BHP, przeciwpożarowe i ochrony środowiska na stanowisku pracy
b) procedury zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania dań
c) sprzęt i narzędzia potrzebne do grillowania i barbecue
d) utrzymywanie porządku i dbanie o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkładanie przyrządów kuchennych i urządzeń na właściwe miejsca)
Moduł 2.
Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue
1) Obsługuje sprzęt stosowany w produkcji potraw grill i barbecue
a) przygotowanie grilla do użytku
b) omawianie specyfiki pracy przy różnych rodzajach grilla, stosując nazewnictwo branżowe
c) przestrzeganie zasad obsługi grilla
2) Sporządzanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue
a) stosowanie receptur
b) dobieranie surowców i dodatków do dań z grilla i barbecue
c) rodzaje i techniki wykonywania potraw z grilla i barbecue
d) obróbka wstępna różnych grup surowców stosowanych przy produkcji potraw z grilla i barbecue
e) przygotowywanie półproduktów do grillowania
f) grillowanie różnych grup surowców
g) sporządzanie dań z grilla zgodnie z zamówieniem gościa, np. bezglutenowe, wegańskie
h) porcjowanie i wydawanie gotowych potraw
Moduł 3.
Doskonalenie umiejętności zawodowych
1) Wizerunek kucharza grill i barbecue
a) charakterystyka zadań, za które odpowiada kucharz grill i barbecue
b) podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej
2) Dbanie o własny rozwój zawodowy
a) przykładowe możliwości rozwoju zawodowego
b) techniki radzenia sobie ze stresem
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto145,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto145,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto450,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto450,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Kaczmar
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Książka kucharska "Kurs gotowania Marka Łebkowskiego"- Marek Łebkowski
Informacje dodatkowe
Informujemy, że planowany kurs zostanie zorganizowany w momencie zebrania się odpowiedniej liczby uczestników.
Po uzyskaniu odpowiedniej liczby zgłoszeń, skontaktujemy się ze wszystkimi uczestnikami w celu ustalenia szczegółowego harmonogramu zajęć oraz innych niezbędnych informacji.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi