ZIELONY STYL ŻYCIA I INNOWACJE W ZRÓWNOWAŻONYM ROZWOJU
ZIELONY STYL ŻYCIA I INNOWACJE W ZRÓWNOWAŻONYM ROZWOJU
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób indywidualnych, które chcą pogłębić swoją wiedzę na temat zrównoważonego stylu życia oraz zielonych technologii. Program dedykowany jest osobom, które pragną wprowadzić proekologiczne nawyki do swojego codziennego życia, ograniczyć ślad węglowy, a także zadbać o zdrowie fizyczne i psychiczne. Uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jak ich codzienne wybory – od diety, przez konsumpcję, po korzystanie z energii – wpływają na środowisko. Szkolenie oferuje praktyczne narzędzia, takie jak korzystanie z aplikacji do monitorowania zdrowia i śladu węglowego oraz techniki planowania zrównoważonej diety i redukcji odpadów. Uczestnicy zdobędą wiedzę, która pozwoli im podejmować świadome, odpowiedzialne decyzje, wspierając jednocześnie zrównoważony rozwój i lepsze samopoczucie.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji12-12-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi15
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie prowadzi do zwiększenia świadomości na temat wpływu codziennych wyborów na środowisko oraz rozwijania praktycznych umiejętności wspierających zrównoważony styl życia, w tym stosowania zasad planowania zrównoważonej diety, redukcji odpadów, minimalizacji śladu węglowego oraz wykorzystania narzędzi cyfrowych do monitorowania zdrowia i ekologicznej efektywności, a także podejmowania świadomych decyzji konsumpcyjnych i dbania o zdrowie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik definiuje mechanizmy zrównoważonego stylu życia. | Kryteria weryfikacji Uczestnik formułuje argumenty na temat zrównoważonego stylu życia w grupie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia kluczowe zagadnienia związane z zielonym stylem życia | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Uczestnik analizuje wpływ diety na środowisko. | Kryteria weryfikacji Uczestnik opracowuje plan posiłków o niskim śladzie węglowym i przygotowuje je samodzielnie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik identyfikuje metody ograniczania marnowania żywności. | Kryteria weryfikacji Uczestnik koordynuje działania mające na celu ograniczenie marnowania żywności w grupie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik ocenia wpływ diety na zdrowie psychiczne. | Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje zasady proekologicznej diety, mające na celu poprawę zdrowia psychicznego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik planuje lokalne projekty zrównoważonego rozwoju. | Kryteria weryfikacji Uczestnik współpracuje z innymi uczestnikami nad stworzeniem lokalnego projektu zrównoważonego rozwoju | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik przedstawia przykłady inicjatyw wspierających zdrowe nawyki żywieniowe | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Uczestnik przedstawia przykłady skutecznych praktyk zarządzania odpadami. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wdraża skuteczne praktyki zarządzania odpadami w swoim codziennym życiu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik omawia znaczenie zrównoważonego zarządzania odpadami | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Uczestnik ocenia wpływ zielonej gospodarki na wybory konsumenckie. | Kryteria weryfikacji Uczestnik uczestniczy w kampaniach społecznych promujących zieloną gospodarkę | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik wyjaśnia zasady gospodarki o obiegu zamkniętym. | Kryteria weryfikacji Uczestnik implementuje zasady gospodarki o obiegu zamkniętym w swoje codzienne nawyki | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik argumentuje, jak edukacja ekologiczna wpływa na zachowania społeczne. | Kryteria weryfikacji Uczestnik prowadzi działania edukacyjne dotyczące ekologii wśród społeczności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik planuje i przygotowuje zdrowe posiłki z lokalnych produktów. | Kryteria weryfikacji Uczestnik planuje organizację wspólnego przygotowywania posiłków z lokalnych produktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik przedstawia właściwe składniki i ich wartości odżywcze | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Przedstawienie celów programu oraz kluczowych zagadnień związanych z zielonym stylem życia. Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 13-15
Analiza wpływu diety na środowisko i sposoby planowania posiłków o niskim śladzie węglowym. § Dokumenty: PRT 2010-2020, Zielona Gospodarka
Praktyczne metody planowania posiłków minimalizujących marnowanie żywności § Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 40-41)
Warsztaty dotyczące wpływu proekologicznych działań na zdrowie psychiczne i samopoczucie. § Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 47)
Jak inicjować i prowadzić projekty wspierające lokalną gospodarkę, zdrowe nawyki żywieniowe oraz ekologiczne rozwiązania, takie jak ogrody społeczne i lokalne targi.
Prezentacja projektów i praktyk z zakresu zarządzania odpadami w kontekście zrównoważonego rozwoju. Dokumenty: PRT 2010-2020, p. 28-29
Przemiany w sektorze innowacji Zasady zielonej gospodarki i ich wpływ na świadome wybory konsumenckie. § Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 62)
Zrównoważona konsumpcja i produkcja: Wdrażanie zasad gospodarki o obiegu zamkniętym Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 55-58), PRT 2010-2020
Dyskusja na temat znaczenia edukacji ekologicznej i jej wpływu na zmiany w zachowaniach społecznych. § Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 49)
Przygotowanie zdrowej kolacji pod okiem dietetyka z wykorzystaniem lokalnych produktów. Promowanie świadomych wyborów żywieniowych oraz wspieranie lokalnych producentów.- ćwiczenia
Omówienie aplikacji i platform cyfrowych do śledzenia zdrowia i ekologicznego wpływu. Dokumenty: PRT 2010-2020, Transformacja cyfrowa (p. 34)
Strategie ograniczenia emisji, które można wprowadzić w codziennym życiu. § Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 47)
Wpływ diety roślinnej na zdrowie i środowisko. § Dokumenty: PRT 2010-2020, Zielona Gospodarka
Przegląd trendów i przyszłych kierunków w dziedzinie zrównoważonego rozwoju i innowacji technologicznych. • Dokumenty: PRT 2010-2020
Zajęcia będą realizowane w pomieszczeniach zapewniających odpowiednie warunki higieny oraz wyposażonych w środki dydaktyczne i materiały szkoleniowe.
Podstawową formą organizacyjną szkolenia jest lekcja, której odpowiada jedna godzina dydaktyczna trwająca 45 minut. Przerwy ustalane zgodnie z potrzebami Klienta.
Usługa oferuje 15 godzin lekcyjnych tj. 1 godzina lekcyjna =45 minut + 1 przerwa 45 minut
Przerwy ustalane zgodnie z potrzebami Klienta. Harmonogram nie zawiera przerw i nie są wliczane do czasu trwania usługi.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Przedstawienie celów programu oraz kluczowych zagadnień związanych z zielonym stylem życia. Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 13-15 | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Analiza wpływu diety na środowisko i sposoby planowania posiłków o niskim śladzie węglowym. Dokumenty: PRT 2010-2020, Zielona Gospodarka | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Praktyczne metody planowania posiłków minimalizujących marnowanie żywności Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 40-41) | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Warsztaty dotyczące wpływu proekologicznych działań na zdrowie psychiczne i samopoczucie. Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 47) | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Jak inicjować i prowadzić projekty wspierające lokalną gospodarkę, zdrowe nawyki żywieniowe oraz ekologiczne rozwiązania, takie jak ogrody społeczne i lokalne targi. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Prezentacja projektów i praktyk z zakresu zarządzania odpadami w kontekście zrównoważonego rozwoju. Dokumenty: PRT 2010-2020, p. 28-29 | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przemiany w sektorze innowacji Zasady zielonej gospodarki i ich wpływ na świadome wybory konsumenckie. Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 62) | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Zrównoważona konsumpcja i produkcja: Wdrażanie zasad gospodarki o obiegu zamkniętym Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 55-58), PRT 2010-2020 | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Dyskusja na temat znaczenia edukacji ekologicznej i jej wpływu na zmiany w zachowaniach społecznych. Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 49) | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Przygotowanie zdrowej kolacji pod okiem dietetyka z wykorzystaniem lokalnych produktów. Promowanie świadomych wyborów żywieniowych oraz wspieranie lokalnych producentów.- ćwiczenia | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 13-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Omówienie aplikacji i platform cyfrowych do śledzenia zdrowia i ekologicznego wpływu. Dokumenty: PRT 2010-2020, Transformacja cyfrowa (p. 34) | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Strategie ograniczenia emisji, które można wprowadzić w codziennym życiu. Dokumenty: Regionalna Strategia Innowacji 2030 (p. 47) | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Wpływ diety roślinnej na zdrowie i środowisko. Dokumenty: PRT 2010-2020, Zielona Gospodarka | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Przegląd trendów i przyszłych kierunków w dziedzinie zrównoważonego rozwoju i innowacji technologicznych. • Dokumenty: PRT 2010-2020 | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 321,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 700,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto221,40 PLN
- Koszt osobogodziny netto180,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Kalina Walas
W swojej praktyce obsługuje zarówno pacjentów wymagających specjalistycznej dietoterapii, jak i osoby pragnące poprawić swoje nawyki żywieniowe w celu utrzymania optymalnego stanu zdrowia. Stale rozwija swoje umiejętności, aby skutecznie wspierać klientów w osiąganiu ich celów zdrowotnych.
Od 2019 roku przeprowadziła wiele szkoleń z zakresu dietetyki oraz zrównoważonego rozwoju, zdobywając pięcioletnie doświadczenie w tym obszarze. Dzieli się swoją praktyczną wiedzą zarówno z osobami prywatnymi, jak i z organizacjami, wspierając promocję zdrowia i dobrego samopoczucia w środowisku pracy. Angażuje się także w implementację zrównoważonych praktyk żywieniowych w sektorze biznesowym.
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu zawodowemu zdobyła wszechstronną wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zrozumienie indywidualnych potrzeb klientów. Jako właścicielka firmy zajmującej się dietetyką kliniczną i poradnictwem żywieniowym, kładzie duży nacisk na usługi oparte na dowodach naukowych oraz indywidualne podejście do każdego pacjenta. Od wielu lat osoba promuje w swojej pracy ekologiczne rozwiązania dbając o cele w zrównoważonym rozwoju. Posiada wiedzę i doświadczenie oraz odpowiednie kwalifikacje z zakresu zielonych kompetencji
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik dostaje materiały w wersji papierowej.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć oraz uzyskania 80% punktów z testu przyrostu wiedzy
Informacje dodatkowe
Ujęte godziny szkolenia są godzinami dydaktycznymi tj. 1 godz. = 45 minut
Dokument potwierdza, że zostały zastosowane rozwiązania zapewniające rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji.tzn. osoba prowadząca usługę, nie dokonuje weryfikacji efektów uczenia się uczestników usługi.
Trener przygotowuje walidację: zaprojektował efekty uczenia się, kryteria weryfi kacji przez określenie metod ich oceny po przygotowaniezestawu pytań testowych. Trener rozda testy uczestnikom . Nie ingeruje w jakiejkolwiek formie w ocenę wyników testu ani w proces jegowypełniania.Osoba walidująca zostaje zaangażowana dopiero na etapie oceny i weryfi kacji efektów uczenia się uczestników. Nieprowadzi bezpośrednio działań związanych z tworzeniem i kompletowaniem dokumentacji walidacyjnej.
Adres podmiotu realizującego usługę: 40-474 Katowice ul. Wojciecha 36A