Kurs - Przygotowanie i wypiekanie Pizzy
Kurs - Przygotowanie i wypiekanie Pizzy
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
1. Funkcje: Uczestnicy kursu będą odpowiedzialni za przygotowywanie wysokiej jakości wypieki pizzy.
Mogą to być kucharze, właściciele restauracji lub osoby związane z branżą spożywczą.
2. Doświadczenie: Nie jest wymagane doświadczenie zawodowe w wypiekaniu pizzy, ale podstawowe umiejętności kulinarne są mile widziane. Kurs jest otwarty dla osób z różnym poziomem doświadczenia.
3. Zakres zadań: Przygotowywanie różnego rodzaju ciasta pizzowego, dodatków, zakwasów itp. Zdobienie i prezentacja pizzy. Organizacja pracy w kuchni.
4. Wiedza i umiejętności: Podstawowa wiedza z zakresu wypiekania pizzy (oceniana na podstawie pretestu). Umiejętność łączenia smaków i tekstur.
Kreatywność i innowacyjność w tworzeniu unikalnych receptur.
Kurs jest dostosowany do różnych poziomów wiedzy i umiejętności, a celem jest rozwijanie umiejętności potrzebnych do tworzenia wyjątkowych wyrobów pizzowych.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji16-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym kursu „Przygotowanie i wypiekanie pizzy” jest przygotowanie uczestnika samodzielnego wykonywanie pracy na stanowisku Pizzermana.W swojej pracy zajmuje się przygotowaniem składników oraz wypiekiem
pizzy. Posługuje się wiedzą z zakresu towaroznawstwa żywności, technik wyrabiania i formowania ciasta, procesów dojrzewania ciasta, przygotowania sosu, procesu wypieku.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Omawia zastosowanie mąki stosowanejprzy produkcji pizzy | Kryteria weryfikacji -posługuje się nazwami własnymi mąkimportowanych przeznaczonych do wyrobu pizzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji -omawia rodzaje i parametry mąkstosowanych do różnego typu pizzy -omawia wpływ zawartości białka, glutenu oraz stopnia wilgotności na jakość mąki | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | |
Kryteria weryfikacji -charakteryzuje wpływ glutenu nastopień ciągliwości i elastyczności różnego rodzaju ciast | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji -wyjaśnia wpływ skrobi, maltozy iglukozy na proces wyrastania ciasta -określa warunki przechowywania i zabezpieczania mąki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji -posługuje się nazwami własnymiserów importowanych stosowanych przy wyrobie pizzy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji -wymienia sery stosowane do produkcjipizzy | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | |
Efekty uczenia się Rozpoznaje rodzaje serów | Kryteria weryfikacji -określa różnice pomiędzy gatunkamiserów | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kryteria weryfikacji -określa warunki przechowywania izabezpieczania serów | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | |
Kryteria weryfikacji -dobiera odpowiedni rodzaj sera dopozostałych składników pizzy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Omawia wykorzystanie drożdżypodczas przygotowania ciasta | Kryteria weryfikacji -omawia rolę drożdży w procesiedojrzewania ciasta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji -wymienia cechy podstawowe drożdżysuchych i świeżych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji -wskazuje różnice w przygotowaniudrożdży suchych i świeżych do produkcji ciasta | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji -określa wpływ temperatury na drożdżei wyrastanie ciasta | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | |
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje pomidorów | Kryteria weryfikacji -charakteryzuje odmiany pomidorów,ich właściwości i wykorzystanie w produkcji pizzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji -wymienia przetwory z pomidorówwykorzystywane w produkcji pizzy | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | |
Kryteria weryfikacji -omawia sposoby wykorzystaniapomidorów przetworzonych i świeżych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Moduł 1. Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności
- Omawianie zastosowania mąki stosowanej przy produkcji pizzy
- Rozpoznawanie rodzajów sera
-Omawianie wykorzystania drożdży podczas przygotowania ciast
-Rozróżnianie rodzajów pomidorów Moduł
2. Organizowanie stanowiska pracy
-Obsługiwanie maszyn,urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji pizzy
-Przygotowywanie stanowiska pracy Moduł
3. Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy
-Przygotowywanie ciasta według tradycyjnej receptury
-Przygotowywanie składników i sosów bazowych
-Przygotowywanie i wypiekanie pizzy Moduł
4. Doskonalenie umiejętności zawodowych
- Omawianie wizerunku pizzermana w obiekcie gastronomicznym
- Dbanie o własny rozwój zawodowy
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników. Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu. Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety. Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 32 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 Moduł 1. Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności - Omawianie zastosowania mąki stosowanej przy produkcji pizzy | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 17-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 Moduł 1. Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności :Rozpoznawanie rodzajów sera | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 17-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Moduł 1. Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności:Omawianie wykorzystania drożdży podczas przygotowania ciast | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 17-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 Moduł 1. Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności: Rozróżnianie rodzajów pomidorów Moduł | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 17-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 Organizowanie stanowiska pracy:Obsługiwanie maszyn,urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji pizzy | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 Organizowanie stanowiska pracy: Przygotowywanie stanowiska pracy | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy:Przygotowywanie ciasta według tradycyjnej receptury | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy: Przygotowywanie składników i sosów bazowych | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy: Przygotowywanie i wypiekanie pizzy | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 Doskonalenie umiejętności zawodowych: Omawianie wizerunku pizzermana w obiekcie gastronomicznym | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 Doskonalenie umiejętności zawodowych: Dbanie o własny rozwój zawodowy | Prowadzący Wojciech Madyś | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto156,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Wojciech Madyś
Na szkoleniach kładzie nacisk na praktykę, ale opowiada również o procesach zachodzących podczas powstawania idealnego ciasta na pizzę włoską. Swoje doświadczenie zdobywał u najlepszych pizzaiolo na świecie między. Zajął 3. miejsce w pizzowych mistrzostwach świata.
Pizza przygotowana przez Wojciecha Madysia wygrała mistrzostwa świata - VERA PIZZA CONTEST 2021 na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, organizowane przez najsłynniejsze włoskie stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Zanotował także sukcesy w wielu konkursach organizowanych na arenie krajowej i zagranicznej (m.in. OONI, Farutex, Stoovis). Tworzy społeczność na Facebooku o tematyce związanej z pizzą o zasięgu ponad 160 tysięcy osób z całego świata, które zrzeszają się na grupie Pizza Dough Addicts i Pizza Domowa - przepisy i porady .
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (skrypt/książkę kucharską, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Informacje dodatkowe
Ocena efektów uczenia się prowadzona jest za pośrednictwem testu dostępnego online a wynik jest generowany automatycznie.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi