KURS BARMAŃSKI I STOPNIA
KURS BARMAŃSKI I STOPNIA
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie dedykowane jest dla pracowników restauracji, barów, lokali gastronomicznych na stanowiskach kelnera, sommeliera, baristy. Niemniej jednak w szkoleniu mogą wziąć udział właściciele i menadżerowie barów, restauracji obiektów gastronomicznych, ale również hoteli. Szkolenie skierowane jest również do osób, które zamierzają zmienić stanowisko pracy i chcą podnosić swoje kwalifikacje w zakresie pracy barmana.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników17
- Data zakończenia rekrutacji03-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi26
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat ICVC - SURE (Standard Usług Rozwojowych w Edukacji): Norma zarządzania jakością w zakresie świadczenia usług rozwojowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem jest zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji na stanowisku pracy barman.Uczestnicy nabędą wiedzę w zakresie obsługi klienta, podstawowych zasad savoir-vivre w pracy barmana , organizacji i wyposażenia baru, wymaganego sprzętu i urządzeń do pracy.Uczestnik zdobędzie wiedzę dotyczącą rodzajów napojów alkoholowych i mieszanych.W obszarze umiejętności będzie potrafił przydządzać drinki alkoholowe i bezalkoholwe, koktajle .Pozna nowoczesne standardy pracy barmana.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się W zakresie wiedzy uczestnik:-pozna podstawy i kulturę pracy barmana, -zapozna się obowiązkami pracy barmana, -pozna nowoczesne narzędzia zarządzania barem, -zapozna się z technikami aranżacji wnętrz baru. W zakresie umiejętności uczestnik nauczy się: -jak dobrać odpowiedni sprzęt barowy, -jakie są rodzaje alkoholi, -co to są napoje mieszane, -obsługi urządzeń barowych, -sposobów przygotowania drinków i koktajli, W zakresie kompetencji społecznych uczestnik będzie potrafił: -zastosować nowoczesne techniki obsługi klienta baru -docenić potrzebę ciągłego dokształcania i doskonalenia, -rozwijać swoje kompetencje kwalifikacje zdobywać nowe kompetencje i kwalifikacje zawodowe | Kryteria weryfikacji -charakteryzuje sylwetkę barmana i kulturę pracy barmana(ubiór, postawa, zachowanie) -zna kulturę spożywania alkoholu (misja pracy barmana -psychologia ) -zna kwalifikacje i obowiązki barmana - zna historie Stowarzyszenia Polskich Barmanów(International Bartenders Association) - cel organizacji i działalność organizacji -zna historie alkoholi (turystyka) -rozróżnia wyposażenie baru (typy barów, sprzęt barowy, urządzenia techniczne w barze, miary barowe , szkło barowe) -rozróżnia rodzaje alkoholi -klasyfikuje rodzaje win , wódek ,zagranicznych i polskich , likiery , piwa , miody pitne , napoje mieszane .whisky, rum , tequila itp. -charakteryzuje typy dekoracji i sposoby wykonania - zna receptury i sposobu przygotowania drinków | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Kryteria weryfikacji - potrafi przygotować : short drink, long drink, diverse drinki ,hot drinki, soft drinki, fancy drinki -wykonuje ozdoby i dekoracje drinków -rozróżnia popularne marki napojów alkoholowych -potrafi stworzyć menu napojów alkoholowych i drinków dla restauracji , barów -obsługuje gości zgodnie z etykietą barmańską ( bar, imprezy okolicznościowe i przyjęcia ) -potrafi złożyć zamówienie zgodne ze stanem zapotrzebowania baru -umie reagować w trudnych sytuacjach w pracy barmana -definiuje typy sytuacji trudnych - zna sposoby radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęStowarzyszenie Polskich Barmanów
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoStowarzyszenie Polskich Barmanów
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Program szkolenia |
|
Forma szkolenia: teoretyczna |
Forma szkolenia: praktyczna |
2. Barman – kwalifikacje i obowiązki
3. Organizacja i działalność coctail – barów
4. Bar – aranżacje, wyposażenie, sprzęt
5. Towaroznawstwo napojów alkoholowych i bezalkoholowych
6. Technika produkcji napojów mieszanych
|
|
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto146,15 PLN
- Koszt osobogodziny netto146,15 PLN
- W tym koszt walidacji brutto170,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto170,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto170,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto170,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Bartłomiej Gawlak-Kubik
szkoleń i kursów z zakresu barman, kelner,
somelier, barista. 38 lat pracy zawodowej ,16 lat pracy w hotelu
Orbis Kasprowy-Giewont w Zakopanem na
stanowisku barman-kelner. Od 1995r własna
działalność gospodarcza w tym 15 lat dyskoteka
Finlandia Arctic Club, prowadzenie restauracji,
piwiarni, drink barów. Kursy zawodowe: 1989 -
kurs barman mikser II stopnia ,1997 r - uzyskanie
tytułu mistrz barmański – master bartender , 1994
r - kurs pedagogiczny 2003 r - autoryzowana
szkoła barmańska przez stowarzyszenie polskich
barmanów 2005 r - kurs barista 2003 r - kurs
somelier 2006 r - kurs marketingu hotelowego
Od 1997 r - wykładowca kursów
zawodowych barman i kelner.
Absolwent Zespołu Szkół Hotelarsko-
Turystycznych w Zakopanem, liczne kursy i
szkolenia w tym, pedagogiczny, tytuł master
bartender uzyskany 1997 r.
Od 26 lat jako trener i wykładowca w akademii
Stowarzyszenia Polskich Barmanów ,prowadzenie
własnego ośrodka szkoleniowego Barmanów i
kelnerów pod nazwą GEMINI, Prezes okręgu
polski południowej Stowarzyszenia Polskich
Barmanów od 1994 r. Osiągniecia zawodowe:
1991 członek Stowarzyszenia Polskich
Barmanów ,1994 - 2001 prezes okręgu Polski
południowej – dwie kadencje 1997 – 2021 i nadal
wiceprezydent Stowarzyszenia Polskich
Barmanów.
Lesław Dumański
Prowadzenie szkoleń, kursów oraz warsztatów – barmańskich, baristycznych i kelnerskich.
Szkolenia personelu lokali gastronomicznych; wsparcie przy otwieraniu nowych na rynku lokali, przygotowywanie menu, dostosowane do potrzeb konkretnych lokali szkolenia personelu.
Absolwent Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Gliwicach Liceum Gastronomiczne, kierunek Gastronomia Liczne kursy i szkolenia m. in. Kurs II stopnia „Barman – Mixer” Tytułu Master Bartender (Barmana Mistrza)
Od ponad 25 lat pracuje jako barman. Jest właścicielem Akademii Sztuki Barmańskiej oraz managerem w Clubie Hemingway. Aktywny członek Stowarzyszenia Polskich Barmanów i Konfraterii Polskich Barmanów Mistrzów.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Zapewniamy uczestnikom wszystkie niezbędne materiały do przeprowadzenia szkolenia i przeprowadzenia egzaminu .
Materiały do części teoretycznej - skrypty,zeszyty , zestawy pytań przygotowujące do egzamniu teoretycznego.
Materiały do części praktycznej - narzędzia i urządzenia, świeże owoce i alkohole do przygotowania drinków .
Informacje dodatkowe
W cenę kursu jest wliczona cena egzaminui certyfikacji - 170 zł
Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały do przeprowadzenia szkolenia ( min.świeże owoce ,soki,markowe alkohole oraz wszystkie przedmioty i akcesoria do wykonwania drinków).
Zgodnie z wszelkimi rozporządzeniami i zaleceniami w celu zapewnienia bezpieczeństwa uczestnika zapweniamy wszelkie środki konieczne do dezynfekcji (płyny ), maseczki ochronne, rękawiczki jednorazowe oraz zachowujemy dystans pomiędzy uczestnikami.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami