Kurs kelnerski
Kurs kelnerski
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kelnerzy, pracownicy hotelu, właściciele
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji15-12-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi36
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Wiedza- zdobędzie wiedzę z zasad savoir vivre w restauracji i w stosunku do Gościa
-będzie potrafił rozróżniać elementy zastawy ( również specjalnej), będzie znał wyposażenie kelnera oraz cechy profesjonalnego kelnera
- zdobędzie wiedzę na temat podstawowych zasad obsługi i przygotowania restauracji
Umiejętności:
- będzie potrafił budować relacje z Gośćmi, rozwiązywać proste reklamacje
- zdobędzie umiejętności profesjonalnej obsługi Gościa, zasady nakrycia stołu i noszenia tacy
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Zna zasady obsługi kelnerskiej | Kryteria weryfikacji rozróżnia poszczególne elementy zastawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Buduje relacje z Gośćmi i współpracownikami | Kryteria weryfikacji Potrafi zrobić dobre wrażenie na Gościu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Stosuje metody, które wpływają na chęć powrotu Gości do restauracji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
ETAP I- 12 godzin dydaktycznych
Organizacja restauracji:
- Od czego zależy sukces restauracji
- Początek dnia w restauracji
Organizacja pracy na stanowisku Kelner:
- Wygląd zewnętrzny kelnera
- Cechy profesjonalnego kelnera
- Zakazy dla kelnera
- Wyposażenie kelnera
Przygotowanie Sali restauracyjnej do obsługi Gości:
- Rozkładanie obrusu +ćwiczenia praktyczne
- Serwety płócienne, flizelinowe i papierowe +ćwiczenia praktyczne
- Zastawa stołowa, sztućce
ETAP II- 12 godzin dydaktycznych
Zasady obsługi
- Zasada noszenia zastawy (taca i talerze) +ćwiczenia praktyczne
- Prawidłowe nakrycie stołu +ćwiczenia praktyczne
- Znaczenie ułożenia sztućców
- Kierunek obsługi kelnerskiej +ćwiczenia praktyczne
- Protokół dyplomatyczny
- Kolejność obsługi Gości
- Rodzaje serwisów
- System notowań
Serwis wina przy Gościu- wina regionalne propozycje
-
ETAP III 11 godzin dydaktycznych
Budowanie relacji z Gośćmi:
- Obsługa Gościa „od wejścia”
- Rozmowa z Gośćmi
- Budowanie relacji z Gośćmi i ze współpracownikami
- Typologia Gości
- „Kontrakt” z najmłodszymi Gośćmi- Dzieci (wzbudzenie zaufania)
- Relacja kelner-kucharz
- Sugestywna sprzedaż- opieką nad Gościem
- Up-selling i cross-selling-maksymalizowanie zysków z jednej transakcji
-
Podsumowanie 1 godzina
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Etap 1 część 1 | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 16-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Etap 1 część 2 | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 16-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Etap 2 część 1 | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 17-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Etap 2 część 2 | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 17-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Etap 3 część 1 | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 18-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Etap 3 część 1 | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 18-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Podsumowanie | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 18-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto138,89 PLN
- Koszt osobogodziny netto138,89 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jan Jakimowicz
Jego dewiza zawodowa to „Obsługuj Gości tak, jak chciałbyś być obsłużony”!!! , a Jego życiowym motto jest: „Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz” .
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dla uczestników
Informacje dodatkowe
Uczestnicy otrzymają certyfikaty za udział w minimum 80% części szkolenia
Metody pracy: Szkolenie prowadzone w forimie teoretyczno-praktycznej
Wsparcie po szkoleniu: Właściciele i uczestnicy mają wsparcie Trenera do 3 miesięcy po zakończonym
szkoleniu
Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe
1 godzina= godzina dydaktyczna 45 min
W czasie przerwy zaplanowano przerwę dla uczestników.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi