4.7/5 z 131 ocen
Numer usługi 2022/10/04/12141/1547079
Dostawca usług Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Miejsce usługi Olsztyn
Dostępność Usługa otwarta
Forma świadczenia mieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną)
Status usługi opublikowana
4 400,00 zł netto za osobę
4 400,00 zł brutto za osobę
20,95 zł netto za osobogodzinę
20,95 zł brutto za osobogodzinę
Informacje o usłudze
Pokaż szczegółySposób dofinansowania: |
wsparcie dla osób indywidualnych |
---|---|
Grupa docelowa usługi: |
Średni i wyższy szczebel kierowniczy zakładów przetwórstwa mleka (kierownicy/dyrektorzy produkcji, kierownicy zmianowi, technolodzy/główni, technolodzy, serowarzy, kierownicy kontroli jakości/bezpieczeństwa żywności, główni mechanicy, kierownicy ds. skupu/zaopatrzenia, kierownicy transportu, kierownicy laboratoriów zakładowych, kierownicy magazynów, kierownicy ds. rozwoju produktu, lekarze weterynarii nadzorujący zakłady mleczarskie, operatorzy maszyn/urządzeń, nauczyciele prowadzący zajęcia z zakresu przetwórstwa mleka, prezesi i członkowie zarządu, właściciele zakładów przetwórstwa mleka). |
Minimalna liczba uczestników: | 1 |
Maksymalna liczba uczestników: | 35 |
Data zakończenia rekrutacji: | 15-11-2022 |
Liczba godzin usługi: | 210 |
Podstawa uzyskania wpisu do świadczenia usługi: | reguluje art. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2021 r. poz. 478, z późn. zm. |
Zakres uprawnień: | Studia podyplomowe |
Ramowy program usługi
Pokaż programStudia Podyplomowe
ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ W PRZEMYŚLE MLECZARSKIM
Program nauczania
Lp. |
Przedmiot |
Treści nauczania |
1 |
Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie Process engineering and unit operations in dairy industry |
Inżynieria procesowa – cel i zakres. Charakterystyka procesów jednostkowych stosowanych w przetwórstwie mleka – cel, kontekst technologiczny, inżynieryjny i jakościowy. Kryteria operacyjne procesów jednostkowych – źródła i przykłady. Monitorowanie kryteriów operacyjnych – przykłady praktyczne dla wybranych procesów. Weryfikacja skuteczności wybranych procesów jednostkowych. Błędy w realizacji wybranych procesów jednostkowych – potencjalne skutki, przyczyny i sposoby ich eliminacji. |
2 |
Innowacje w mleczarstwie Innovations in dairy industry |
Kierunki rozwoju produkcji mleczarskiej. Innowacje – definicja, rodzaje i źródła. Innowacje, techniczne, technologiczne i organizacyjne. Nowe technologie i techniki w produkcji mleczarskiej. Żywność funkcjonalna. Właściwości prozdrowotne składników mleka. Substancje dodatkowe. Podstawy i założenia mikrobiologii prognostycznej (wykorzystanie gotowych programów do oszacowania poziomu zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji i dystrybucji żywności a także podczas zmiany receptury). Innowacyjne opakowania do żywności oraz rozwiązania w systemach pakowania. Innowacyjne metody utrwalania mleka i produktów mlecznych. Innowacyjne metody mycia w mleczarstwie i wpływ na jakość mikrobiologiczną i fizykochemiczną produktów. |
3 |
Ocena jakościowa mleka i jego przetworów Quality testing of milk and milk products |
Pojęcie jakości i jej składowe (cechy podstawowe – zdrowotność, dyspozycyjność i atrakcyjność sensoryczna). Kryteria oceny jakościowej mleka surowego i jego przetworów – rodzaje i podział. Kryteria mikrobiologiczne higieny procesu i bezpieczeństwa żywności. Źródła wymagań jakościowych i metodyk badawczych. Ocena mleka surowego. Ocena produktów mlecznych. Ocena skuteczności mycia i dezynfekcji. Monitoring środowiska produkcyjnego PEM. Pobieranie próbek, postępowanie z próbkami, przechowywanie, przygotowanie do badań i utylizacja próbek. Badania przechowalnicze – zasady, warunki, rodzaje analiz, ustalanie daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Ocena fizykochemiczna, sensoryczna, mikrobiologiczna – metody i kryteria akceptowalności (zgodność/niezgodność z wymaganiami normatywnymi). Metody instrumentalne w badaniach mleka i jego przetworów. Aparatura badawcza. Interpretacja wyników badań. Archiwizacja wyników badań. |
4 |
Metody i techniki zarządzania produkcją Methods and tools of production management |
Wprowadzenie do zarządzania produkcją – pojęcia podstawowe, cele, funkcje (planowanie, organizowanie, motywacja, weryfikacja skuteczności), rodzaje produkcji, procesy i operacje. Rodzaje procesów produkcyjnych i operacji technologicznych. Struktura organizacyjna działu produkcji. Strategie technologiczne i strategie zdolności produkcyjnych. Strategiczne i operacyjne zarzadzanie produkcją. Planowanie, organizacja i realizacja oraz skuteczność i efektywność produkcji. Przepływy pieniężne w systemach produkcyjnych oraz zarządzanie kosztami produkcji. Lean Manufacturing. Plan/program produkcyjny i planowanie zapotrzebowania materiałowego. Przygotowanie infrastrukturalne (programy warunków wstępnych PRP), technologiczne i organizacyjne produkcji żywności. Stanowiska robocze – rodzaje, organizacja stanowiska. Dokumentowanie procesu produkcyjnego. Kultura organizacyjna. Zarządzanie produkcją jako składowa systemowego zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. |
Harmonogram usługi
Sprawdź harmonogramPrzedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 19-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 19-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim | Data realizacji zajęć 19-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie infrastrukturą produkcyjną | Data realizacji zajęć 19-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie infrastrukturą produkcyjną | Data realizacji zajęć 19-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Procesy membranowe w przetwórstwie mleka | Data realizacji zajęć 19-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Metody i techniki zarządzania produkcją | Data realizacji zajęć 20-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Metody i techniki zarządzania produkcją | Data realizacji zajęć 20-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie | Data realizacji zajęć 20-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie | Data realizacji zajęć 20-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie | Data realizacji zajęć 20-11-2022 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim | Data realizacji zajęć 10-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim | Data realizacji zajęć 10-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim | Data realizacji zajęć 10-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 10-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 10-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie alergenami pokarmowymi | Data realizacji zajęć 10-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim | Data realizacji zajęć 10-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć Logistyka w łańcuchu dostaw żywności | Data realizacji zajęć 11-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Logistyka w łańcuchu dostaw żywności | Data realizacji zajęć 11-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Procesy membranowe w przetwórstwie mleka | Data realizacji zajęć 11-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Procesy membranowe w przetwórstwie mleka | Data realizacji zajęć 11-12-2022 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie alergenami pokarmowymi | Data realizacji zajęć 14-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie alergenami pokarmowymi | Data realizacji zajęć 14-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie alergenami pokarmowymi | Data realizacji zajęć 14-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim | Data realizacji zajęć 14-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 14-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 14-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie | Data realizacji zajęć 15-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie | Data realizacji zajęć 15-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie infrastrukturą produkcyjną | Data realizacji zajęć 15-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie infrastrukturą produkcyjną | Data realizacji zajęć 15-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Metody i techniki zarządzania produkcją | Data realizacji zajęć 28-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Metody i techniki zarządzania produkcją | Data realizacji zajęć 28-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie alergenami pokarmowymi | Data realizacji zajęć 28-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 28-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim/ Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 28-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie infrastrukturą produkcyjną | Data realizacji zajęć 28-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Logistyka w łańcuchu dostaw żywności | Data realizacji zajęć 29-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Logistyka w łańcuchu dostaw żywności | Data realizacji zajęć 29-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie | Data realizacji zajęć 29-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie | Data realizacji zajęć 29-01-2023 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Procesy membranowe w przetwórstwie mleka | Data realizacji zajęć 18-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Procesy membranowe w przetwórstwie mleka | Data realizacji zajęć 18-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Procesy membranowe w przetwórstwie mleka | Data realizacji zajęć 18-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Procesy membranowe w przetwórstwie mleka | Data realizacji zajęć 18-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim | Data realizacji zajęć 18-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Procesy membranowe w przetwórstwie mleka | Data realizacji zajęć 18-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie jakością i procesami w przemyśle mleczarskim | Data realizacji zajęć 19-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 19-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Zarządzanie bezpieczeństwem żywności | Data realizacji zajęć 19-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć Inżynieria procesowa i procesy jednostkowe w mleczarstwie | Data realizacji zajęć 19-02-2023 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Główny cel usługi
PokażCel edukacyjny
Nabycie, uzupełnienie i pogłębienie wiedzy oraz umiejętności z zakresu zarządzania produkcją z elementami technologii mleczarskiej, inżynierii mleczarskiej oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Efekty uczenia się
Nabycie i/lub pogłębienie wiedzy oraz umiejętności w zakresie planowania, projektowania, wdrażania, realizacji i doskonalenia procesów produkcyjnych w przemyśle mleczarskim, w kontekście inżynierskim, technologicznym, bezpieczeństwa żywności, jakościowym i menedżerskim.
Sposób weryfikacji osiągnięcia efektów uczenia się
Obecność na zajęciach oraz testy sprawdzające, karty pracy i aktywność podczas zajęć praktycznych.
Czy usługa prowadzi do nabycia kompetencji? | Tak |
---|
Kwalifikacje
Pokaż kwalifikacjeBrak wyników. |
Cena
Pokaż szczegółyKoszt przypadający na 1 uczestnika netto | 4 400,00 zł |
---|---|
Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | 4 400,00 zł |
Koszt osobogodziny netto | 20,95 zł |
Koszt osobogodziny brutto | 20,95 zł |
Adres realizacji usługi
Pokaż adresul. Michała Oczapowskiego 7/25, 10-719 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Zajęcia poprowadzą
Więcej informacji
![]() |
Waldemar Dzwolak Dr inż., adiunkt dydaktyczny z ponad 30 letnim stażem dydaktycznym, kierownik i wykładowca 2 studiów podyplomowych, wykładowca przedmiotów z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz projektowania zakładów przetwórstwa mleka na Wydziałe Nauki o Żywności, autor ponad 450 publikacji naukowych i popularnonaukowycvh, od ponad 20 lat konsultant w zakładach przemysłu spożywczego w zakresie systemu HACCP oraz ISO 9001, ISO 22000, BRC, IFS oraz Globalgap. |
![]() |
Fabian Dajnowiec Dr hab. inż., kierownik Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, doświadczenie w zakresie inżynierii procesowej, badania procesów jednostkowych w przetwórstwie spożywczym, specjalista w zakresie mikrokapsułkowania biologicznie aktywnych składników żywności, wykładowca przedmiotów z zakresu inżynierii i aparatury procesowej. |
![]() |
Zbigniew Nasalski Dr inż., adiunkt w Katedrze Konkurencyjności Gospodarki na Wydziale Nauk Ekonomicznych, doświadczenie w zakresie strategicznego i operacyjnego zarządzania produkcją, ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw oraz ekonomicznych i organizacyjnych uwarunkowań agrobiznesu, praktyk i wykładowca przedmiotów m.in. z zakresu współczesnych teorii przedsiębiorstwa, zarządzania kosztami produkcji, dokumentowania procesu produkcyjnego. |
Kontakt
Pokaż
![]() |
Waldemar Dzwolak email: waldekdz@uwm.edu.pl tel: (+48) 89 5234 472 |
Informacje dodatkowe
Pokaż szczegółyInformacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały do podbrania - platforma Moodle.
Informacje dodatkowe
W załączeniu harmonogram na II semestr.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Warunki techniczne
Pokaż warunki techniczneWarunki techniczne
platforma Moodle, komunikator Skype