4.6/5 z 1486 ocen
Numer usługi 2022/02/02/10401/1305385
Dostawca usług Zakład Doskonalenia Zawodowego
Miejsce usługi Białystok
Dostępność Usługa otwarta
Forma świadczenia stacjonarna
Status usługi opublikowana
5 000,00 zł netto za osobę
5 000,00 zł brutto za osobę
25,00 zł netto za osobogodzinę
25,00 zł brutto za osobogodzinę
Informacje o usłudze
Pokaż szczegółySposób dofinansowania: |
wsparcie dla osób indywidualnych wsparcie dla przedsiębiorców i ich pracowników |
Grupa docelowa usługi: |
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą zdobyć praktyczne umiejętności i wiedzę niezbędne do wykonywania zawodu kucharza oraz chcą uzyskać formalne potwierdzenie posiadanych kwalifikacji w zawodzie poprzez uzyskanie świadectwa czeladniczego. |
Minimalna liczba uczestników: | 6 |
Maksymalna liczba uczestników: | 10 |
Data zakończenia rekrutacji: | 13-09-2022 |
Liczba godzin usługi: | 200 |
Podstawa uzyskania wpisu do świadczenia usługi: | Certyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych |
Ramowy program usługi
Pokaż programProgram szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:
Materiałoznawstwo – 20 godz.
Klasyfikacja i charakterystyka surowców. Przechowywanie żywności. Metody utrwalania produktów spożywczych. Metody badania i oceny jakości. Dodatki do żywności i materiały pomocnicze.
Technologia gastronomiczna – 25 godz.
Dobór środków żywnościowych, technik i procesów stosowanymi przy produkcji potraw. Rodzaje, technika sporządzania oraz receptury potraw gastronomicznych. Zmiany fizykochemiczne i biologiczne zachodzące w surowcach podczas ich przetwarzania.
Podstawy żywienia – 12 godz.
Podział i rola składników odżywczych. Wartość odżywcza i energetyczna. Równowaga kwasowo – zasadowa (rodzaje i dobór produktów). Zasady planowania jadłospisów. Zamienność produktów spożywczych.
Maszynoznawstwo – 10 godz.
Maszyny i urządzenia stosowane w przemyśle gastronomicznym: maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej, urządzenia do obróbki cieplnej, urządzenia chłodnicze, urządzenia transportowe, urządzenia do mycia i wyparzania naczyń, urządzenia do sporządzania napojów, drobny sprzęt gastronomiczny.
Ochrona i kształtowanie środowiska, gospodarka odpadami w gastronomii – 3 godzin
Bezpieczeństwo i higiena pracy – 5 godzin
Dokumentacja działalności gospodarczej, podstawowe przepisy prawa pracy, rachunkowość zawodowa – 20 godzin
Zajęcia praktyczne – 105 godzin
- przygotowanie stanowiska pracy,
- potrawy z mięsa wieprzowego i wołowego,
- dania z drobiu,
- dania z ryb,
- potrawy półmięsne,
- potrawy jarskie,
- sosy gorące, sosy zimne
- sporządzanie zup,
- galarety mięsne,
- zimne i gorące przekąski,
- ciasta: drożdżowe, kruche, bezowe, biszkoptowo-tłuszczowe, piernikowe,
- sporządzanie napojów,
- potrawy regionalne.
Harmonogram usługi
Sprawdź harmonogramPrzedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Główny cel usługi
PokażCel edukacyjny
Celem kursu jest nabycie przez słuchaczy podstawowej wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy z zawodzie kucharza oraz przygotowanie do egzaminu na tytuł czeladnika w zawodzie kucharz przed komisją egzaminacyjną Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości w Białymstoku.
Efekty uczenia się
Absolwent szkolenia będzie:
znał:
- podstawowe zasady żywienia,
- zasady budowy, działania i obsługi urządzeń kuchennych,
- obowiązujące zasady BHP oraz pierwszej pomocy,
- zasady rachunkowości zawodowej, wyliczania kosztów potraw,
- składniki odżywcze i zasady komponowania dań,
- zasady optymalnego wykorzystania surowców w kuchni,
- procesy technologiczne przygotowania potraw.
potrafił:
- prawidłowo i ergonomicznie organizować swoje miejsce pracy,
- prawidłowo obsługiwać urządzenia i akcesoria kuchenne,
- przygotować potrawy i napoje według receptur,
- ozdabiać potrawy,
- obliczać wartości odżywcze,
- wykorzystać różne techniki kulinarne.
Absolwent szkolenia w zakresie kompetencji społecznych nabędzie umiejętności pracy w zespole oraz zdobędzie podstawowe informacje w zakresie prowadzania działalności gospodarczej.
Po pozytywnym zdaniu egzaminu wewnętrznego słuchacz otrzyma zaświadczenie o ukończeniu szkolenia zgodne z załącznikiem nr 5 do Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 sierpnia 2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych.
Po pozytywnym zdaniu egzaminu czeladniczego absolwent kursu otrzyma świadectwo czeladnicze wraz z suplementem wystawione prze Izbę Rzemieślniczą i Przedsiębiorczości.
Sposób weryfikacji osiągnięcia efektów uczenia się
Zadania zaliczeniowe z poszczególnych bloków tematycznych kursu. Egzamin zewnętrzny na zakończenie szkolenia.
Kwalifikacje
Pokaż kwalifikacjeCzy usługa pozwala na zdobycie innych kwalifikacji? |
Uznawane kwalifikacje Pytanie 2: Czy dokument został wydany przez organy władz publicznych lub samorządów zawodowych (np.: Urząd Dozoru Technicznego czy Instytut Spawalnictwa) na podstawie ustawy lub rozporządzenia? Świadectwo czeladnicze jest dokumentem wydanym przez Izbę Rzemieślniczą i Przedsiębiorczości w Białymstoku. Przystąpienie do egzaminu czeladniczego regulowane jest rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017 r. Warunki uznania kwalifikacji |
Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidację | Zakład Doskonalenia Zawodowego w Białymstoku |
Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BUR | Nie |
Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującego | Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Białymstoku |
Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BUR | Nie |
Podstawa prawna dla Podmiotów/kategorii Podmiotów | organ władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia |
Cena
Pokaż szczegółyKoszt przypadający na 1 uczestnika netto | 5 000,00 zł |
Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | 5 000,00 zł |
Koszt osobogodziny netto | 25,00 zł |
Koszt osobogodziny brutto | 25,00 zł |
w tym koszt walidacji netto | 0,00 zł |
w tym koszt walidacji brutto | 0,00 zł |
w tym koszt certyfikowania netto | 750,00 zł |
w tym koszt certyfikowania brutto | 750,00 zł |
Adres realizacji usługi
Pokaż adresul. Sienkiewicza 77, 15-003 Białystok, woj. podlaskie
Zajęcia poprowadzą
Więcej informacji
![]() |
Urszula Makowska
Szkolenia zawodowe w zakresie tematyki zasad żywienia, technologii gastronomicznej |
![]() |
Halina Panasiuk
Podstawy ekonomii, podatki, prawo pracy, wynagrodzenia, zakładanie działalności gospodarczej |
![]() |
Adam Bobel
obszar działania: gastronomia, kuchnia tradycyjna |
Kontakt
Pokaż
![]() |
Justyna Makal email: j.makal@zdz.bialystok.pl tel: (+48) 85 6752 517 |
Informacje dodatkowe
Pokaż szczegółyInformacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje skrypt szkoleniowy, zeszyt i długopis.
Warunki uczestnictwa
Uczestnik powinien mieć:
-ukończone 21 lat
-ukończone gimnazjum lub 8 letnią szkołę podstawową
- ważne badania sanitarno-epidemiologiczne i zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do pracy w zawodzie kucharz.